Klarna får undantag för nattarbete
Arbetsmiljöverket har beviljat Klarna dispens från arbetstidslagen och rätt till nattarbete i ett år. Men sanktionsavgiften för Klarnas tidigare nattarbete ligger fast, och kommer nu prövas i domstol.
Arbetsmiljöverket ger Klarna rätt att låta 800 anställda jobba natt »med drift av dataservrar« från och med den 14 juni och ett år framåt.
Det var i slutet av april som Klarna ansökte om dispens från paragraf 13 i arbetstidslagen, det så kallade nattarbetsförbudet. I ansökan angav banken bland annat att man har verksamhet i alla världsdelar och därmed behov av »beredskap att dygnet runt kunna åtgärda eventuella incidenter i IT- systemen«.
Unionen ansåg att ansökan skulle avslås, eftersom det pågår förhandlingar om kollektivavtal på Klarna. Om ett sådant tecknas skulle ett beslut från Arbetsmiljöverket inte behövas. Dessutom har Unionen haft många inkommande ärenden gällande Klarnas arbetsmiljö, påpekade fackförbundet.
Det säger arbetstidslagen
Nattarbete är inte lagligt i Sverige om det inte finns kollektivavtal som tillåter undantag eller dispens från Arbetsmiljöverket. Enligt arbetstidslagen 13 § andra stycket avser nattarbetande den som normalt utför minst tre timmar av sitt arbetspass under natt eller troligen kommer att fullgöra minst en tredjedel av sin årsarbetstid under natt. Med natt avses perioden mellan klockan 22 och klockan 6.
Men Arbetsmiljöverket går på Klarnas linje och ger banken undantag från arbetstidslagen. Dock bara i ett år och inte två, som Klarna ansökt om.
»Vi godkänner avvikelse för normalt i ett år, för att vi regelbundet ska kunna göra en ny prövning av förutsättningarna för tillstånd.« skriver myndigheten i beslutet.
Arbetsmiljöverket anser att det finns särskilda skäl för att ge Klarna dispens, däremot inte för ett så kallat direktundantag vilket skulle innebära att Klarna slipper nya prövningar.
»Er verksamhet är viktig för samhället, men inte av sådant stort samhälleligt intresse att ni kan anses vara direktundantagna från nattarbetsförbudet.« skriver myndigheten.
Tidigare i våras gav Arbetsmiljöverket Klarna en sanktionsavgift på 1,1 miljoner kronor för att ha brutit mot arbetstidslagen efter otillåtet nattarbete på banken. Nattarbetet upptäcktes i samband med en inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde på Klarna i höstas.
Enligt arbetstidslagen är nattarbete inte lagligt i Sverige om det inte finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen som tillåter det, eller om Arbetsmiljöverket ger dispens. Klarna har inte kollektivavtal och har fram till nu saknat dispens.
Klarna överklagade sanktionsavgiften i maj, och anser att banken bör vara direktundantagen från nattarbetsförbudet. Nu har Arbetsmiljöverket tagit ärendet vidare till förvaltningsrätten, som kommer att pröva sanktionsavgiften.
»Klarna välkomnar en rättslig process för att få tydlighet i huruvida vi som en licensierad bank är automatiskt undantagna från nattarbetsförbudet, vilket vi anser att vi borde. Klarna är ett globalt företag med 150 miljoner kunder världen över och vi måste ha beredskap nattetid för att hantera eventuella incidenter, exempelvis hackerattacker, då vi lagrar känsliga finansiella uppgifter. Arbetsmiljöverket har dessutom nyligen meddelat Klarna dispens från nattarbetsförbudet och därmed bekräftat att vi har ett legitimt behov av nattarbete.« säger Klarnas globala kommunikationschef Filippa Bolz i en skriftlig kommentar till Finansliv.