Klarna uppmanar fackligt aktiva att lämna bolaget
Fem av nio fackligt aktiva inom Klarna har uppmanats att säga upp sig. Den lokala Unionenklubbens ordförande Sen Kanner bekräftar att hon inte längre önskas vara kvar. »Vi köps ut«, säger hon till Finansliv.
Tidigare i veckan meddelade Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski att tio procent av tjänsterna i betaltjänstbolaget försvinner. Sett över hela koncernen som har 7000 anställda motsvarar det 700 arbetstillfällen.
Efter beskedet riktade den lokala Unionenklubben skarp kritik mot bolaget då klubben inte informerats om sparpaketet, något som kan strida mot medbestämmandelagen.
Sedan dess har Klarna uppmanat fem av nio fackliga på Klarna att sluta, däribland den lokala klubbordföranden Sen Kanner.
– Det stämmer, vi köps ut, säger hon till Finansliv.
Officiellt har Klarna inte börjat sparka anställda i Sverige, först behöver bolaget förhandla med Unionen och Akavia. För att komma runt det försöker bolaget köpa ut anställda via avgångsvederlag, berättar Sen Kanner.
– Anställda bjuds in till 15 minuters-samtal med HR eller närmaste chef där de läser från ett manus att de erbjuds att sluta i bolaget på egen begäran mot ett avgångsvederlag. Det är ett erbjudande som folk har svårt att säga nej till, särskilt om man inte är så van vid arbetsrätt i Sverige. Då kan man tro att man inte har något val, det är ganska vilseledande, säger hon.
Det har gått två dagar sedan beskedet kom om sparpaketet i Klarna. Men enligt Sen Kanner ska redan alla anställda som berörs ha blivit informerade om möjligheten att lämna.
– Från och med i morgon (torsdag) ska det inte vara fler anställda som påverkas, sen får vi se vad som händer, säger Sen Kanner som är upprörd över hur saken har hanterats.
– Jag tycker att det borde varit ett större fokus på att informera anställda om deras rättigheter, och skulle ha uppskattat mer klarhet kring erbjudandet. Som det ser ut nu är det inte tydligt varför vissa har fått ett erbjudande och andra inte, säger hon.
Unionenklubben på Klarna har i flera år försökt att få till en förhandling om att införa kollektivavtal. Senast var i fjol, men fick nej.
Hur skulle du beskriva Klarnas inställning till fackligt arbete?
– Innan vi startade klubben så var bolaget inte alls särskilt intresserade och de trodde inte att personalen var det heller. Men de senaste månaderna har vi haft goda relationer med HR och gjort ett par samarbeten ihop, så det har faktiskt gått ganska bra och jag hoppas att det kommer fortsätta så, säger hon och påpekar att hon vill bli kvar i bolaget, trots erbjudandet att lämna.
Vad vill du säga till anställda som nu är oroliga för sina jobb?
– Vi uppmanar alla till att inte skriva under något tills alla är välinformerade om sina rättigheter och eventuella konsekvenser.
Hur mår de anställda på Klarna som du varit i kontakt med?
– Alla är väldigt upprörda, omotiverade, oroliga och osäkra kring sin framtid.
Vad händer nu?
– Vi kommer att ha ett 45-minuters samtal senare i dag (onsdag) med bolagets CXO där vi förväntas få ställa frågor. Unionen och Saco kommer sedan att inleda de första förhandlingar med HR på måndag.
Klarna har totalt 850 anställda som är fackligt anslutna.