Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot kortare öppettider på börsen: »Bortskämd bransch«

Kortare öppettider på Stockholmsbörsen kan bana väg för fler kvinnor att kombinera familjeliv och en karriär på handlargolven, föreslår nu flera tunga branschprofiler. Men alla håller inte med. »Att bankchefer beklagar sig över dagens öppettider på börsen tycker jag spär på bilden av en bortskämd finansbransch som har tappat greppet om vanliga människors vardag«, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.

Allt fler röster hörs nu om att korta Stockholmsbörsens öppettider. Bakgrunden är att underlätta för kvinnor som vill ta sig in och att fler ska vilja stanna kvar på handlargolv, analyshus och värdepappersbolag.

På värdepappersmarknaden är runt en tredjedel kvinnor, att jämföra med hälften totalt i finansbranschen, enligt en undersökning från Svensk Värdepappersmarknad. Samtidigt har Nasdaq Stockholm tillsammans med exempelvis börserna i Paris och Frankfurt längst öppettider i världen, från klockan 09 till 17.30 på vardagar.

– Som situationen ser ut just nu är det omöjligt att kombinera ett rimligt familjeliv och ett aktiejobb, säger Elisabeth Beskow, vd på DNB Sverige, till Bloomberg.

Jina Zachrisson jobbar som Managing Director på Goldman Sachs i Stockholm och har dessförinnan lång erfarenhet från säljsidan i London. Hon pekade redan i somras på börsens öppettider som ett skäl till att många kvinnor väljer bort ett jobb på handlargolven.

– Att korta börsens öppettider är en »no brainer« om man vill göra något för jämställdheten i finansbranschen, sa Jina Zachrisson då till Finansliv.

Läs också

Så kan jämställdheten lyfta i finansbranschen: »Det är en no brainer«

Även Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius säger till Finansliv att idén med kortare öppettider är värd att prova.

– Vi vet att flexibla arbetstider står högt på önskelistan för framför allt småbarnsföräldrar. Eftersom arbetsuppgifterna i handlarrummen är sådana att de, enligt arbetsgivaren, inte lämpar sig för flexibilitet kunde ju en förkortning åtminstone vara en väg att gå. I Norge har man kortare öppettider för börsen och det verkar ju fungera, skriver hon i ett mejl.

Men alla håller inte med. Sofia Svavar som är IR-chef på nätmäklaren Avanza menar att börsen ska ha öppettider som passar spararna.

– Jag tycker inte öppettiderna ska kortas. Det skulle göra börsen mer otillgänglig för gemene man och kvinna. Ur ett kundperspektiv är längre öppettider bra för tillgängligheten, säger hon.

Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad är inne på samma linje.

– Det är klart att det är okej för fondbolag och kapitalförvaltare att handla aktier i ett snävt tidsmässigt fönster, eftersom det är deras jobb. Men de flesta sparare har sina vanliga arbeten att sköta på dagtid och då underlättar det förstås om börsen har hög tillgänglighet, skriver han i ett mejlsvar.

Problemet kring flexibla arbetstider och höga kundkrav på tillgänglighet lyfts ofta fram som en orsak till att det är svårt att få familjeliv och karriär vid desken att gå ihop. Enligt Svensk Värdepappersmarknad jobbar nästan nio av tio kvinnor, 88 procent, mer än 40 timmar i veckan och mer än en fjärdedel jobbar över 50 timmar per vecka på värdepappersmarknaden.

Men det argumentet håller inte, anser Sofia Svavar och Johan Tidestad. Ansvaret att anställda kan kombinera jobb och familjeliv ligger på arbetsgivaren, inte på Nasdaq, menar de.

– Det gäller inte bara börsmäklare, utan det finns många yrkeskategorier där man måste vara på plats. Och det måste man som arbetsgivare kunna lösa, säger Sofia Svavar som hellre vill se längre öppettider om tiderna ska ändras.

– Det är upp till arbetsgivaren att organisera, schemalägga och anpassa sin verksamhet till medarbetarnas behov. Att bankchefer beklagar sig över dagens öppettider på börsen tycker jag spär på bilden av en bortskämd finansbransch som har tappat greppet om vanliga människors vardag, säger Johan Tidestad.

– I just fallet med Stockholmsbörsen känns det inte omöjligt att till exempel införa flera skift, om det skulle finnas behov av det, fortsätter han.

DNB Sveriges vd Elisabeth Beskow påpekar i ett svar till Finansliv att normen och öppettider är satt av män och att de inte är anpassade för en modern arbetsplats för både kvinnor och män.

– Vår erfarenhet från Norge när man stängde börsen en timme tidigare är att det varken påverkade likviditet eller omsättning. Det innebär att det ur ett effektivitetsperspektiv också blir bättre för alla parter. Självklart är detta inte Nasdaqs ansvar men de skulle kunna vara en pådrivare för en positiv utveckling för branschen på samma sätt som de driver övriga ESG frågor.

Enligt Sofia Svavar sker merparten av handeln på Avanza på morgonen och under dagen. Runt 15 procent av handeln görs efter klockan 16, uppger hon.

– Efter kl 16 är det ungefär 15 procent. Men det är inte det som är argumentet, utan tillgängligheten för privatpersoner som vill handla och som har ett vanligt arbete och jobbar på dagarna, säger Sofia Svavar.

Enligt Johan Tidestad är handeln som mest intensiv i inledningen av dagen, för att sedan mattas av fram till efter lunch. Under eftermiddagen blir det mer intensivt igen från att USA-marknaden öppnar klockan 15.30.

– Jag har inga exakta siffror för affärer under sista timmen, men det ligger på lite drygt 10 procent, säger han.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord