Gå direkt till textinnehållet

Maria: »Jag söker inga chefsjobb längre«

Nio personer vittnar om att det är mycket svårt att komma in i den svenska finansbranschen om man har utländsk bakgrund, och lika svårt att kliva uppåt i karriären om man väl får ett jobb. Här är Marias berättelse. Hon heter egentligen något annat.

På engelska

Finansliv berättade 2021 om Maria, som då jobbade på en av storbankerna och hade höga ambitioner att klättra. Men trots lovord från cheferna blev det aldrig hennes tur. Istället gick chefsjobben till betydligt mindre meriterade, ibland även till personer som helt saknade rätt yrkeserfarenhet.

– Jag accepterar att det kan finnas de som är bättre än mig, men det blir väldigt svårt att acceptera om jag inte ens får chansen. När tillfällena har dykt upp är jag osynlig, oavsett hur bra jag gör ifrån mig.

Läs också

Finansliv avslöjar: Åtta gånger så hög arbetslöshet bland utrikes födda

I dag har Maria bytt jobb till en annan storbank. Men situationen är densamma, anser hon. Trots stark feedback från cheferna är dörren uppåt stängd.

Som invandrad kvinna har du inte en chans.

Allt resultatlöst slit har tagit hårt de senaste åren, i form av en både svår och långvarig depression. Maria säger att hon nu har släppt förhoppningarna om att nå en topposition.

– Jag söker inga chefsjobb längre. Jag har varit så deprimerad i flera år på grund av diskrimineringen, men jag vill inte tänka på det så jag har accepterat att det är så här. Därför kör jag inte lika hårt längre. Jag är inte längre en högpresterande person, för det finns ingen mening med det, säger hon.

Vad tänker du kring det?

– Jag tror att man aldrig kommer att acceptera det, så innerst inne känns det sorgligt. Men jag vill heller inte jobba ihjäl mig till 22 varje kväll och i slutändan inte få något tillbaka.

Maria är kritisk till både sin tidigare och nuvarande arbetsgivare, främst den tidigare.

– Banken ger fantastiskt spännande arbetsuppgifter, men kulturen är hemsk. De skulle säkert kunna ge dig jättefina siffror på att man är en modern bank som lägger stort fokus på mångfald, men faktum är att som invandrad kvinna har du inte en chans.

Samtidigt har Maria inga planer på att byta bransch.

– Jag älskar jobbet. Kanske inte miljön, men arbetsuppgifterna. De är så utmanande, så jag tror inte att jag skulle vilja jobba med något annat.

För att komma åt problemet måste branschen bli mycket bättre på att titta på meriter, anser Maria.

– Kunskapsnivån i branschen är ganska låg. Man tar hellre in en sämre kandidat än en högpresterande, för den personen kommer inte vara en konkurrent i framtiden. Det är något jag själv upplevt. Jag har blivit bortvald till roller jag har stor kunskap om för kandidater som har varit rena kompis-rekryteringar. Jag tycker man ska fråga sig vad kostnaden är för samhället att stänga ute högpresterande personer, och vem som i slutändan betalar priset.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord