Gå direkt till textinnehållet
Nordea Estlands kontors fasad. Ett stort kontorskomplex med gröna träd framför.
Foto: Alexander Donka

Nordea hotar avskeda facklig ordförande i Estland

De nordiska bankerna har en lång historia och en stark ställning i Baltikum. Nordea har funnits i Estland sedan 1995 och har idag 450 anställda där. Men den självklara ställning som facket har i bankens verksamheter i Norden verkar ha gått förlorad på väg över Östersjön.

På Nordea i Estland har ledningen öppet motverkat den fackliga verksamheten, avfärdat idén på att underteckna ett kollektivavtal, och vill nu till och med säga upp klubbordföranden Hannes Veskimäe.
Klubben på Nordea startades i början av året. I våras förbjöds Hannes Veskimäe att använda bankens mejladresser för att skicka facklig information till anställda, samt att tala med media utan att Nordea godkänt det. Personalavdelningen har också begärt in listor på alla som går på fackets möten.

Hannes Veskimäe själv har fått en varning om uppsägning för att ha använt arbetsmejlen för att försöka organisera medlemsmöten. Han anklagas också för att ha skadat bankens rykte genom att ha uttalat sig som facklig företrädare i estnisk media.
Nordea har också sagt att han inte skulle respektera normal arbetstid och att han uteblivit från jobbet en dag. Något Hannes Veskimäe avfärdar som ett svepskäl.
– Jag hade jobbat under min semester och tog bara en dag ledigt för att kompensera detta. Min assistent var informerad om detta och meddelade också vår vd. Detta betraktades tidigare av banken som en normal procedur, eftersom vi har flexibel arbetstid på vår avdelning, på grund av jobb på kvällar och helger, säger han.

 Alla medier i Estland har rapporterat om händelserna. Nordea förnekar att banken gjort något fel och säger att uppsägningen inte har något med Veskimäes fackliga engagemang att göra.
Det estniska Finansförbundet, EFL, har protesterat mot Nordeas agerande och har anmält banken till en arbetsrättslig kommitté för att inte följa föreningsfriheten. Fallet ska upp i kommittén i oktober, men i slutet av september meddelade Nordea EFL att banken tänker avskeda Hannes Veskimäe på grund av brist på förtroende och arbetsrelaterade överträdelser.
– Jag skulle vilja säga att vi i Estland aldrig har sett den här typen av behandling av en facklig förtroendevald, speciellt när det handlar om en nordisk bank som säger sig värdera de anställdas rättigheter väldigt högt, säger Tanel Erik Podar, vice ordförande i EFL.

Text: Åsa Berner
Foto: Alexander Donka

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord