Nordea hotar avskeda facklig ordförande i Estland
Nordea Estland avbröt i onsdags förhandlingarna med det estländska finansfacket om kollektivavtal. Foto: Alexander Donka ScanpixCode: 7148

Nordea hotar avskeda facklig ordförande i Estland

De nordiska bankerna har en lång historia och en stark ställning i Baltikum. Nordea har funnits i Estland sedan 1995 och har idag 450 anställda där. Men den självklara ställning som facket har i bankens verksamheter i Norden verkar ha gått förlorad på väg över Östersjön.

På Nordea i Estland har ledningen öppet motverkat den fackliga verksamheten, avfärdat idén på att underteckna ett kollektivavtal, och vill nu till och med säga upp klubbordföranden Hannes Veskimäe.
Klubben på Nordea startades i början av året. I våras förbjöds Hannes Veskimäe att använda bankens mejladresser för att skicka facklig information till anställda, samt att tala med media utan att Nordea godkänt det. Personalavdelningen har också begärt in listor på alla som går på fackets möten.

Hannes Veskimäe själv har fått en varning om uppsägning för att ha använt arbetsmejlen för att försöka organisera medlemsmöten. Han anklagas också för att ha skadat bankens rykte genom att ha uttalat sig som facklig företrädare i estnisk media.
Nordea har också sagt att han inte skulle respektera normal arbetstid och att han uteblivit från jobbet en dag. Något Hannes Veskimäe avfärdar som ett svepskäl.
– Jag hade jobbat under min semester och tog bara en dag ledigt för att kompensera detta. Min assistent var informerad om detta och meddelade också vår vd. Detta betraktades tidigare av banken som en normal procedur, eftersom vi har flexibel arbetstid på vår avdelning, på grund av jobb på kvällar och helger, säger han.

 Alla medier i Estland har rapporterat om händelserna. Nordea förnekar att banken gjort något fel och säger att uppsägningen inte har något med Veskimäes fackliga engagemang att göra.
Det estniska Finansförbundet, EFL, har protesterat mot Nordeas agerande och har anmält banken till en arbetsrättslig kommitté för att inte följa föreningsfriheten. Fallet ska upp i kommittén i oktober, men i slutet av september meddelade Nordea EFL att banken tänker avskeda Hannes Veskimäe på grund av brist på förtroende och arbetsrelaterade överträdelser.
– Jag skulle vilja säga att vi i Estland aldrig har sett den här typen av behandling av en facklig förtroendevald, speciellt när det handlar om en nordisk bank som säger sig värdera de anställdas rättigheter väldigt högt, säger Tanel Erik Podar, vice ordförande i EFL.

Text: Åsa Berner
Foto: Alexander Donka

publicerad
25 september 2015
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Följ @Finansliv på Instagram