Nordea i Estland skyldigt till diskriminering
151001 - Porträtt på Hannes Hannes Veskimäe, ordf i facket på Nordea i Tallinn. Foto: Andrei Ozdoba / TT / Kod 200

Nordea i Estland skyldigt till diskriminering

Den estniska arbetsrättsliga kommittén konstaterade i oktober att Nordea diskriminerat den fackligt förtroendevalde Hannes Veskimäe. Trots detta har Nordea sagt upp Veskimäe.

Finansliv har tidigare berättat om hur Nordea i Estland öppet har motverkat den fackliga verksamheten och försvårat klubbordföranden Hannes Veskimäes fackliga arbete, till exempel genom att förbjuda honom att använda bankens mejladresser för att skicka facklig information. Personalavdelningen har också begärt in listor på alla som går på fackets möten.
En arbetsrättslig kommitté har nu slagit fast att banken har diskriminerat Veskimäe som förtroendevald och att Nordea måste sluta med detta. Banken ska också betala skadestånd på 300 euro.

Bankens svar var att dagen efter domen säga upp Hannes Veskimäe.
– Jag är väldigt förvånad över att banken gör detta. Det ska bli spännande att höra vad den arbetsrättsliga kommittén säger om det.
– När kommitténs slutsats är att Nordea måste sluta diskriminera, är det inte ett logiskt svar från banken att säga upp honom, säger Hans Christian Riise, ordförande i Nordea Union Board, NUB, den gemensamma fackliga organisationen i Nordea.

NUB, eller rättare sagt de fyra nordiska finansförbund som ingår, kommer nu att stötta Hannes Veskimäe finansiellt att gå vidare rättsligt för att bestrida uppsägningen.
– Avsaknaden av resurser ska inte hindra honom från att försvara sig och skydda sina rättigheter som fackligt förtroendevald.
– För oss är det viktigt att ingen arbetsgivare tror sig ha möjlighet att påstå att en förtroendevald inte gör sitt jobb och skicka ut honom, när de i själva verket har en annan agenda, säger Hans Christian Riise.

Fallet har upprört hela den fackliga finansvärlden. Under den internationella fackliga sammanslutningen UNI-Finans kongress i slutet av oktober antogs ett uttalande som uppmanade Nordea att respektera fackliga rättigheter.

Text: Åsa Berner
Foto: Andrei Ozdoba/TT

publicerad
6 november 2015
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
Följ @Finansliv på Instagram