Gå direkt till textinnehållet

Nordea i Estland skyldigt till diskriminering

Den estniska arbetsrättsliga kommittén konstaterade i oktober att Nordea diskriminerat den fackligt förtroendevalde Hannes Veskimäe. Trots detta har Nordea sagt upp Veskimäe.

Finansliv har tidigare berättat om hur Nordea i Estland öppet har motverkat den fackliga verksamheten och försvårat klubbordföranden Hannes Veskimäes fackliga arbete, till exempel genom att förbjuda honom att använda bankens mejladresser för att skicka facklig information. Personalavdelningen har också begärt in listor på alla som går på fackets möten.
En arbetsrättslig kommitté har nu slagit fast att banken har diskriminerat Veskimäe som förtroendevald och att Nordea måste sluta med detta. Banken ska också betala skadestånd på 300 euro.

Bankens svar var att dagen efter domen säga upp Hannes Veskimäe.
– Jag är väldigt förvånad över att banken gör detta. Det ska bli spännande att höra vad den arbetsrättsliga kommittén säger om det.
– När kommitténs slutsats är att Nordea måste sluta diskriminera, är det inte ett logiskt svar från banken att säga upp honom, säger Hans Christian Riise, ordförande i Nordea Union Board, NUB, den gemensamma fackliga organisationen i Nordea.

NUB, eller rättare sagt de fyra nordiska finansförbund som ingår, kommer nu att stötta Hannes Veskimäe finansiellt att gå vidare rättsligt för att bestrida uppsägningen.
– Avsaknaden av resurser ska inte hindra honom från att försvara sig och skydda sina rättigheter som fackligt förtroendevald.
– För oss är det viktigt att ingen arbetsgivare tror sig ha möjlighet att påstå att en förtroendevald inte gör sitt jobb och skicka ut honom, när de i själva verket har en annan agenda, säger Hans Christian Riise.

Fallet har upprört hela den fackliga finansvärlden. Under den internationella fackliga sammanslutningen UNI-Finans kongress i slutet av oktober antogs ett uttalande som uppmanade Nordea att respektera fackliga rättigheter.

Text: Åsa Berner
Foto: Andrei Ozdoba/TT

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord