Nordeas anställda möter starka reaktioner
Foto: Oskar Omne

Nordeas anställda möter starka reaktioner

Nordeas personal får hantera många upprörda kunder efter flyttbeskedet. Men de anställda är inte själva oroade över flytten. – Man är inställd på att det är ett affärsbeslut, säger Berit Ohlsson, ordförande för Finansförbundet i Nordea.

I början av september meddelade Nordea att banken flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Reaktionerna på beskedet har varit starka. Flera kunder hotar med att lämna banken, däribland LO som har cirka 800 miljoner kronor placerade hos Nordea. Även privatpersoner kritiserar beslutet, och de anställda på Nordea har fått bemöta kritiken.

– Många kunder reagerar känslomässigt. Våra medlemmar har fått hantera mycket reaktioner, säger Berit Ohlsson, koncernklubbsordförande i Nordea.

De som jobbar med sociala medier på banken har haft mest att göra. Men även ute på bankkontoren har rådgivarna mött oroliga och upprörda kunder.

–Media har också varit med och spätt på den här bank-bashingen, som de anställda får hantera. Ibland även privat. En anställd berättade att hon varit och hälsat på sin mamma och blev utskälld av mammans granne, säger Berit Ohlsson.

Hon tycker att ledningen har varit bra på att stötta medarbetarna i arbetet med att hantera kundernas reaktioner, både genom att hjälpa till med faktaunderlag och genom att chefer har sagt att man kan hänvisa kunderna vidare till dem om man inte lyckas nå fram.

Berit Ohlsson upplever inte att de anställda är oroliga över vad beslutet om flytt kan innebära för dem.

– Vi har inte sett några sådana reaktioner. Jag tror att det har betydelse att Nordea hela tiden har jobbat nordiskt. Huvudkontoret har legat i Sverige, men ledningen är utspridd. Därför uppfattas inte det här som särskilt dramatiskt.

Tycker du att ni har fått tillräcklig information inför beslutet?

– Vi kan inte få information i den situationen, eftersom det är kurspåverkande. Men den officiella informationen har varit ovanligt öppen. Det har ju kommunicerats i ett halvår att man funderar på en flytt, och vilka länder det stod emellan.

Nordea lanserade flyttplanerna i samband med regeringens förslag om höjda resolutionsavgifter som kom i februari. Senare under våren backade regeringen delvis och lade fram ett betydligt mildare förslag. Men Nordea bedömer ändå att banken tjänar på att flytta, dels för att man få mer förutsägbara skatter och avgifter och dels för att Finland ingår i EU:s bankunion, vilket Sverige inte gör.

Flytten väntas vara genomförd under andra halvåret 2019. Men aktieägarna kan stoppa planerna, skriver Svenska Dagbladet. Det krävs nämligen en kvalificerad majoritet, två tredjedelar av aktieägarnas röster, för att flytten ska gå igenom.

– Jag skulle bli överraskad om man inte har förankrat det här hos aktieägarna, säger Berit Ohlsson.

Flytten ska enligt Nordea inte innebära några större förändringar för de anställda.

– Om kunderna gör allvar av sina hot att lämna Nordea, då kan det i förlängningen få konsekvenser för oss. Men det vet vi inget om i dagsläget, säger Berit Ohlsson.

publicerad
2 oktober 2017
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
Följ @Finansliv på Instagram