Gå direkt till textinnehållet
Therese Ruth. Foto: Hemma/Nadja Endler

Ny tjänst ska ge grönare bolån

Bolåneutmanaren Hemma vill med sin nya tjänst locka kunder att investera för att göra sina bostäder mer hållbara, genom lån med bostaden som säkerhet.

»Vi ser att det finns ett stort intresse för hållbarhetsfinansieringar«, säger Therese Ruth, grundare och vd på Hemma.

Det digitala bolåneföretaget Hemma har precis lanserat sina första lån, i ett pilotprojekt i samarbete med energibolaget Öresundskraft. Hemma erbjuder kunder att ta lån med bostaden som säkerhet, för att investera i ett mer hållbart boende.

– Det handlar om att underlätta för hushåll att till exempel kunna köpa solceller, tilläggsisolera bostaden, byta fönster eller annat som minskar energiförbrukningen och gör bostaden mer hållbar, säger Therese Ruth.

Hon har en bakgrund på bland annat Skandiabanken, Handelsbanken Capital Markets och Swedbank, och grundade Hemma för två år sedan. Sedan dess har företaget jobbat med att få tillstånd från Finansinspektionen, bygga och utveckla den digitala plattformen samt skaffa samarbetspartner.

I dag har bolaget 11 anställda, och hoppas kunna bli fler framöver.

– All finansverksamhet är långsiktig till sin natur. Vår ansats är att skynda långsamt. Vi är måna om att det ska bli bra för både våra kunder och partner, säger Therese Ruth.

Lånen finansieras genom en bolånefond riktad till institutionella investerare, en modell som redan används av andra fintechbolag, bland annat Stabelo.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Therese Ruth anser att Hemma har ett unikt erbjudande, eftersom andra bolåneaktörer i dagsläget endast ger rabatter på bolån för bostäder som redan är energieffektiva, och inte till de som vill förbättra hållbarheten på befintliga bostäder.

I nästa steg planerar Hemma att börja med refinansiering, det vill säga ta över befintliga bolån från andra aktörer. På lång sikt är målsättningen att ha en »rimlig« marknadsandel på den svenska bolånemarknaden.

– Men vi vet att det tar lång tid att nå den positionen. Vi kan över tid också tänka oss att samarbeta med banker, vi ser dem inte i dagsläget som konkurrenter eftersom de inte har den här typen av erbjudande. Om man tittar på klimathotet så ser jag det som vår generations stora utmaning att lösa, och vi i finansbranschen har ett stort ansvar att underlätta övergången till ett klimatsmat samhälle, säger Therese Ruth.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord