Ny tjänst ska ge grönare bolån
Therese Ruth. Foto: Hemma/Nadja Endler

Ny tjänst ska ge grönare bolån

Bolåneutmanaren Hemma vill med sin nya tjänst locka kunder att investera för att göra sina bostäder mer hållbara, genom lån med bostaden som säkerhet.

»Vi ser att det finns ett stort intresse för hållbarhetsfinansieringar«, säger Therese Ruth, grundare och vd på Hemma.

Det digitala bolåneföretaget Hemma har precis lanserat sina första lån, i ett pilotprojekt i samarbete med energibolaget Öresundskraft. Hemma erbjuder kunder att ta lån med bostaden som säkerhet, för att investera i ett mer hållbart boende.

– Det handlar om att underlätta för hushåll att till exempel kunna köpa solceller, tilläggsisolera bostaden, byta fönster eller annat som minskar energiförbrukningen och gör bostaden mer hållbar, säger Therese Ruth.

Hon har en bakgrund på bland annat Skandiabanken, Handelsbanken Capital Markets och Swedbank, och grundade Hemma för två år sedan. Sedan dess har företaget jobbat med att få tillstånd från Finansinspektionen, bygga och utveckla den digitala plattformen samt skaffa samarbetspartners.

I dag har bolaget 11 anställda, och hoppas kunna bli fler framöver.

– All finansverksamhet är långsiktig till sin natur. Vår ansats är att skynda långsamt. Vi är måna om att det ska bli bra för både våra kunder och partners, säger Therese Ruth.

Lånen finansieras genom en bolånefond riktad till institutionella investerare, en modell som redan används av andra fintechbolag, bland annat Stabelo.

Therese Ruth anser att Hemma har ett unikt erbjudande, eftersom andra bolåneaktörer i dagsläget endast ger rabatter på bolån för bostäder som redan är energieffektiva, och inte till de som vill förbättra hållbarheten på befintliga bostäder.

I nästa steg planerar Hemma att börja med refinansiering, det vill säga ta över befintliga bolån från andra aktörer. På lång sikt är målsättningen att ha en »rimlig« marknadsandel på den svenska bolånemarknaden.

– Men vi vet att det tar lång tid att nå den positionen. Vi kan över tid också tänka oss att samarbeta med banker, vi ser dem inte i dagsläget som konkurrenter eftersom de inte har den här typen av erbjudande. Om man tittar på klimathotet så ser jag det som vår generations stora utmaning att lösa, och vi i finansbranschen har ett stort ansvar att underlätta övergången till ett klimatsmat samhälle, säger Therese Ruth.

publicerad
23 november 2020
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram