Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Pandemins positiva följder

Ledare Medan många drabbats av isolering och arbetslöshet, har andra funnit lösningar som gjort livet lättare, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.

Mindre stress och mer jämställdhet.

Det är också ett resultat av pandemin i arbetslivet. Medan många drabbats av isolering och arbetslöshet, har andra alltså funnit lösningar som gjort livet lättare.

TCOs tankesmedja Futurions undersökning visar att pandemin lett till att män och kvinnor delar mer på hemarbetet än innan pandemin. Kanske är det så enkelt som att det är svårare att bortse från hemarbetet när båda jobbar hemma.

Flera kvinnor, som Anneli Wennerström på Bankgirot, har också funnit det lättare att organisera livet så att de kan gå upp till att arbeta heltid när de slipper resorna till och från arbetet. Det är kanske en ännu viktigare jämställdhetsfråga som branschen borde ta med sig till tiden efter pandemin. Ökad möjlighet att arbeta hemma kan i sig leda till att fler kvinnor kan arbeta heltid och att fler män tar del av hemarbetet.

Ändå tror jag att de flesta också behöver en arbetsplats att åka till, för att träffa kolleger och chefer, för att ha kreativa möten. Den fråga alla borde vara sysselsatta med nu är hur dessa arbetsplatser ska vara utformade. Kontorslandskap borde i alla fall vara passé.

***

Att den misstänkta penningtvätten fortsatte att växa under 2020 är nedslående. Finanspolisens årsrapport, som nyligen släpptes, visar att såväl misstanke­rapporter som brottsanmälningar ökat markant.  Detta trots att det varit svårare för de kriminella att hantera kontanter.

Att bitcoin blir en alltmer accepterad tillgång kan tvinga fram fler metoder mot penningtvätt. Finanspolisen beskriver i rapporten att såväl IS som Al­Qaida i allt större utsträckning finansierar sin verksamhet via kryptovalutor. Även svenska aktörer skickar pengar till terroristorganisationer via krypto­valutor.

Samarbetet mellan underrättelseenheten vid NOA och Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank verkar i alla fall ha fungerat så väl att samverkan kommer bli mer omfattande 2021-

Under våren kommer rapporten om den nationella riskbedömningen inom penningtvätt och finansiering av terrorism att presenteras.  Det blir mycket intressant vad det kan föra med sig för finansbranschen i form av nya samarbeten eller regler.

***

Precis innan Finansliv nummer 4 2021 trycktes kom den första kvartalsrapporten från de stora bankerna – Handelsbanken presenterade sitt resultat som enligt analytikerna var 10 procent bättre än förväntat. Rörelseresultatet blev 5,6 miljarder. Vilket förstås är väldigt bra. Bolaget har också påbörjat sina kostnadssänkningar, hittills på 1 miljard vilket gett en effekt på 200 miljoner plus. Här ligger resultatet av stängda kontor och nedskärningar av personal.

36 kontor har enligt uppgift hittills försvunnit. Annars så fortsätter informationen att vara knapphändig när det gäller beslutet att lägga ner närmare 200 kontor och dra ner med 1000 personer i personalen. Men vilka kontor som ska bort, vem som blir av med sitt jobb är fortfarande obesvarat.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Personalen tvingas leva i ovisshet och det är inte bra. I början av året gjordes en omorganisation där de fem region­bankerna blev 24 länskontor. Det kan möjligen var ett bevis på att Handelsbanken kommer fortsätta vara en bank med fokus på lokala kontor, men vi vet inte.

I den alltmer konkurrens­utsatta bankvärlden kommer i framtiden bilden av vad banken är bli helt avgörande. Vad vill Handelsbanken stå för efter nedläggningarna och var ska kontoren försvinna? Det är frågor som, vid denna tidnings pressläggning, fortfarande är utan svar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord