![](https://www.finansliv.se/content/uploads/2022/08/swedbank-01.jpg)
Personal går emot outsourcingen i Swedbank
Tre av fyra anställda på stordatorenheten »mainframe« i Swedbank kommer att tacka nej till att outsourcas till externt bolag, kan Finansliv avslöja. Samtidigt är missnöjet kring processen fortsatt stort. »Intrycket är att de är så förvånade över att vi inte är glada för det här«.
I dag, fredag, löper tidsfristen ut för personalen på Swedbanks stordatorenhet »mainframe« om de ska gå över till konsultbolaget Kyndryl.
Det var i början av september som Finansliv kunde avslöja att Swedbank kommer att outsourca den centrala it-enheten, vilket innebär att 30 tjänster försvinner. Enheten hanterar drift och underhåll av stordatorn, vilket bland annat inkluderar kundsystem för lån och betalningar.
Totalt försvinner 135 tjänster i outsourcingen, där även it-enheten »workplace« och och servciceenheten »real estate och facility management« påverkas.
Nu kan Finansliv avslöja att tre av fyra anställda på mainframe-enheten kommer att tacka nej till att följa med i övergången. Inom vissa enskilda grupper följer inte en enda anställd med.
– Totalt har 8 av 33 tackat ja till en tjänst på Kyndryl, säger en källa till Finansliv.
Personalen har ännu inte fått någon reaktion från banken, eftersom deadline är i dag. Hur många anställda som krävs för en ordnad övergång är inte känt. Finansliv har ställt frågor om vad som händer om inte tillräckligt många följer med, men det har banken inte velat kommentera. Men enligt uppgifter ska det finnas en »plan b«, om tillräckligt många motsätter sig förflyttningen.
Finansliv har sökt Swedbank, men som inte vill kommentera uppgifterna. Bankens presstjänst hänvisar, likt tidigare när Finansliv ställt frågor, till att det är »pågående dialog med berörda medarbetare«.
En källa uppger att arbetsgivaren på förberedande möten inför övergången uttryckt frustration över att outsourcingen fått ett så kallsinnigt bemötande från personalen på enheten.
– Intrycket man får är att de (ledningen, reds. anm.) är så förvånade över att vi inte är glada för det här, att vi får bli konsulter på Kyndryl. Nej, alla vill inte bli det, säger en källa.
Som läget ser ut nu kommer de anställda som tackar nej att hamna i bankens omplaceringsprogram, där de matchas mot lediga tjänster. Banken har samtidigt klargjort att det inte går att garantera jobb till alla.
Därför har vissa anställda tidigt sökt andra jobb i banken. Men enligt uppgift antyds det från förvaltningarna, det vill säga stordatorenhetens motparter, att det är »känsligt att anställa från mainframe just nu«.
Detta ska dock inte gälla alla som påverkats i outsourcingen. Enligt Finanslivs uppgifter har personal från andra enheter fått nytt jobb i Swedbank.
Orsaken till att det är känsligt ska vara att banken vill ha med sig så många som möjligt till Kyndryl, för att kunskapsöverföringen ska gå i lås. Dokument som Finansliv tagit del av visar att hanteringen av stordatorn i Swedbank kommer att flytta till Polen där Kyndryl har ett datacenter. Personalen som flyttar med kommer alltså med stor sannolikhet inte att ha kvar sina tidigare arbetsuppgifter.
Enligt dokument ska en så kallad kunskapsöverföring inledas den 1 november, då det är tänkt att personalen påbörjar sina nya anställningsavtal. Kunskapsöverföringen till datacentret i Polen ska vara helt klar senast 1 juni 2024.
Swedbanks pressansvarige Hannes Mård har tidigare sagt att personalen inom mainframe kommer att jobba mot Swedbank »i den inledande fasen av övergången«.
Vad personalen kommer att få jobba med i stället är i nuläget oklart, men enligt handlingar jobbar mainframespecialister på Kyndryl bland annat mot Swedbanks storkonkurrent Nordea och it-konsultbolaget Tieto Evry.