Gå direkt till textinnehållet
Ulrika Boëthius valdes enhälligt till ny ordförande för Finansförbundet på kongressen i Nynäshamn. Hon kliver därmed på sin tredje period som ordförande, denna gång för tre år framåt.
Ulrika Boëthius valdes enhälligt till ny ordförande för Finansförbundet på kongressen i Nynäshamn. Hon kliver därmed på sin tredje period som ordförande, denna gång för tre år framåt.

»Positivt för karriären att vara med i facket«

Ulrika Boëthius har jobbat hela sitt yrkesliv på bank. Sedan 2012 är hon ordförande i Finansförbundet. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.

Det började med ett sommarjobb. I dag är hon ordförande för Finansförbundet med drygt 34 000 medlemmar. Slumpen gjorde att det blev finansbranschen för Ulrika Boëthius. Att Skånska Banken svarade först när hon som 15-åring letade sommarjobb blev inkörsporten till en bankkarriär med fackliga förtecken.

Efter gymnasiet var planen att jobba något år för att sedan läsa till montessorilärare. Så blev det inte. I stället blev det fast jobb på Skånska Banken. Kollegerna märkte snabbt att Ulrika Boëthius inte var rädd av sig och utsåg henne först till kontaktombud och efter ett halvår till ledamot i klubbstyrelsen.

– Det verkade intressant och spännande, så jag tackade ja. På den vägen är det, säger Ulrika Boëthius.

Samma år som Ulrika Boëthius, vid 21 år, fick sitt första barn blev hon vice ordförande för centrala klubben på Skånska Banken. Då huvudkontoret låg i Malmö blev det en del resande. Än mer blev det sex år senare när Handelsbanken köpte Skånska Banken i samma veva som hon fick sitt andra barn.

– Det var jättemycket fackligt arbete med sammanslagningen. Jag pendlade till Malmö, hade bebisen med mig och ammade på mötena.

Skånska Banken var en liten familjeägd bank där företagskulturen präglades av att alla i ledningen och facket var män. Utom en.

– Det var lite speciellt att komma in som ung tjej. Det var en speciell gubb- och alkoholkultur, så det var inte helt lätt.

Fusionen, småbarn, nya datasystem och nya rutiner på Handelsbanken blev lite väl mycket.

– Då sa jag att jag inte skulle jobba fackligt mer – det blev för splittrat.

Men Handelsbanken behövde en ordförande till regionklubben i Stockholm och när chefen för regionbanken ringde lät hon sig övertalas. Dock efter löfte om att jobbet skulle utformas efter hennes önskemål, med huvudfokus på det fackliga arbetet och övrig tid på kontor som rådgivare till privatkunder och mindre företag. Så blev det och Ulrika Boëthius insåg att hon kommit till en helt annan företagskultur.

Sedan år 2000 har Ulrika Boëthius jobbat fackligt på heltid med allt från att hjälpa enskilda medlemmar till att vara med i arbetsgrupper, Handelsbankens bolagsstyrelse och vinstandels-stiftelsen Oktogonen.

– Det är det som är så häftigt med det här jobbet. Jag gillar att det händer olika saker. Det är mycket ansvar, men också spännande utmaningar.

Uppdragens bredd har bidragit till personlig utveckling med mycket lärande trots att Ulrika Boëthius inte läste vidare efter gymnasiets naturvetenskapliga linje. Hon gillade matte, filosofi, och språk och beskriver sig själv som lite nördig med detaljer, men har också en empatisk sida. Egenskaper kommer till nytta i som ordförande i Finansförbundet.

Viktigaste frågan för Finansförbundet internt är att stärka medlemmar och förtroendevalda i arbetet med att genomföra det som avtalats med arbetsgivarna. Framförallt när det gäller stress och kompetensutveckling.

– Det är inte så att företagen i vår bransch står på ruinens kant och skulle gå omkull om de såg till det här. Medlemmar och förtroendevalda måste ställa krav och kräva sin rätt. Avtalen och verktygen finns – nu är det handling som gäller.

Finansliv är nyfiken på om Ulrika Boëthius tror att det är till för- eller nackdel för karriären att engagera sig fackligt. Att bara vara medlem i facket är absolut ingen nackdel i seriösa företag, att vara mer aktiv kan också innebära en del fördelar.

– Du blir synlig. Är du duktig och får respekt för din argumentation är det bara positivt. Vi har många fackliga som har gått vidare till höga chefsposter. Flera har gått över till att arbeta med HR, det är i stort sett samma arbetsuppgifter.

Rådet till den som vill börja jobba fackligt är att vara påläst och våga be om respit för att hinna sätta sig in i frågorna. Något som har gett Ulrika Boëthius styrka och trygghet. En annan sak som kan vara bra att veta är att förtroendeuppdrag är något man väljs till.

– Det kan vara tufft också. Därför behöver vi ta hand om och stötta varandra. I tider somdessa är det extra viktigt.

Min karriär

1981–1990
Skånska Banken

1990–
Handelsbanken (tjänstledig sedan 2012)

2012-
Ordförande Finansförbundet

Andra styrelseuppdrag:
Andra AP-fonden
Cefin (Centrum för bank och finans, KTH)
NFU (Lobbyorganisation för nordiska finansfacks intressen i Europa)
TCO

AGNETHA JÖNSSON

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord