Så ger du din partner ett pensionslyft
Foto: Oskar Omne

Så ger du din partner ett pensionslyft

Är det en bra idé att föra över premiepension till sin maka och vilka andra knep finns för att bättra på din partners pension?  Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension, ger sina bästa tips.  

Det ska bli enklare att föra över premiepension mellan makar och framöver även mellan sambos. Men frågan är vad det finns för fördelar med att ge bort premiepension till sin äkta hälft? Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension, ser både för- och nackdelar.

– Det är bra att möjligheten finns, i synnerhet om man har ojämna inkomster i familjen eller är gift med någon som nyligen kommit till Sverige. Det är också bra att man kan ge bort framtida pengar – du behöver inte spara här och nu, säger hon.

Det är dock inga stora belopp det handlar om, utan som mest runt 11 000 kronor per år. Därmed är det svårt att kompensera en make som jobbar deltid genom att ge bort premiepension. Idag är skillnaden mellan män och kvinnors pension runt 6 000 kronor per månad. Om du ger bort all din premiepension i 30 år, handlar det om 3 000 kronor per månad. Har man däremot inte så lång tid kvar till pension blir det betydligt mindre pengar.

– Sen ska man komma ihåg att den som ger bort sin premiepension avstår från lika mycket. Men givet dagens skattesystem och att inkomsterna är väldigt olika kan det finnas en marginalskattevinst.

För den som vill gottgöra för skillnaden i pension tipsar Kristina Kamp om att den som tjänar mest kan amortera mest på bostadslånen. Det sänker familjens kostnader och vid skilsmässa delas pengarna lika.

Även sparande i sin partners namn är ett bra alternativ. Då bestämmer man själv när och hur pengarna ska användas. Se bara till att sparandet är enskild egendom om ni är gifta.

Vill du veta mer hur det funkar att flytta över premiepension till make/maka?

Läs artikeln i sin helhet här.

publicerad
19 april 2017

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Vem vinner fajten om bolånen och vad har hänt på If efter utredningarna om sexuella trakasserier? Dessutom hakade vi på @spp_sverige inför Finans-SM i ishockey. Allt i senaste avsnittet av #finansfredag - länk i bio!
I veckan landar #finansliv #2 hos våra prenumeranter! Omslagsillustration: @sagabergebo
FOMO? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Länk i bio.
Följ @Finansliv på Instagram