Gå direkt till textinnehållet
Foto: Clément Morin

Så mycket pengar har Nobelstiftelsen

Snart är det dags för årets Nobelmiddag och prisutdelning, där 11 miljoner kronor delas ut i varje kategori. Men hur mycket pengar har egentligen Nobelstiftelsen, och hur mycket växer de varje år? Finanschef Ulrika Bergman berättar hur stiftelsens pengar förvaltas.

På söndag den 10 december hålls årets Nobelmiddag. Under kvällen delas Nobelpriset ut i kategorierna fysik, kemi, medicin och litteratur, samt Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel. Nobels fredspris delas ut i Oslo tidigare samma dag. Förutom Nobelmedaljer och diplom delas också 11 miljoner kronor ut i prispengar i varje kategori.

Pengarna kommer från de 31 miljoner kronor som Alfred Nobel lämnade efter sig 1896. Han skrev i sitt testamente att pengarna skulle användas för att dela ut priser till mänsklighetens största nytta, och till arbetet med att ta fram pristagarna.

I dag har kapitalet vuxit till nära 6 miljarder kronor. Ulrika Bergman är finanschef på Nobelstiftelsen, och ansvarar för att förvalta pengarna.

Ulrika Bergman, Nobelstiftelsen.

– Utgångspunkten är en långsiktig strategisk tillgångsförvaltning, som skapar förutsättningar att fortsätta dela ut Nobelprisen utan att kapitalets värde riskerar att urholkas.

När Finansliv senast pratade med Ulrika Bergman 2019 bestod Nobelstiftelsens portfölj av ungefär 55 procent aktier, 25 procent alternativa tillgångar, 10 procent fastigheter och 10 procent räntebärande tillgångar.

– Den övergripande strategin har inte ändrats, inte heller den strategiska fördelningen mellan tillgångsklasser, men sammansättningen av respektive tillgångsklass och vilka förvaltare vi använder ser något annorlunda ut. I dag har vi exempelvis något högre duration i ränteportföljen, mer infrastruktur i fastighetsportföljen och mer private equity i aktieportföljen, säger Ulrika Bergman.

Målet med förvaltningen är en real avkastning på 3 procent per år. Avkastningsmålet är satt något högre än Stiftelsens förväntade kostnader, inklusive Nobelpriserna. Men avkastningen har varit betydligt högre än så de senaste åren, berättar Ulrika Bergman.

– De senaste fem åren fram till årsskiftet 2022 var den genomsnittliga avkastningen 7,5 procent per år.

När Finansliv pratade med Ulrika Bergman 2019 var stiftelsens förvaltade kapital omkring 4,5 miljarder kronor. Sedan dess har pengarna alltså vuxit med 1,5 miljarder.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord