Gå direkt till textinnehållet
Arturo Arques, Swedbank.

Så ska du tänka vid löneförhandlingen

Den höga inflationen kommer att äta upp löneökningarna 2023, visar en analys från Swedbank och sparbankerna. Men vad är då rimligt att begära i löneökning i år? Swedbanks privatekonom Arturo Arques ger sina tips inför lönesamtalet.

Industrin brukar sätta nivån för löneökningarna på den svenska arbetsmarknaden. I år har facken inom industrin begärt 4,4 procent i löneökningar. Ett rekordhögt krav. Om det skulle gå igenom – vilket är högst osannolikt – innebär det ändå reallönesänkningar för arbetstagarna eftersom inflationen är så hög. Arbetsgivarna har kontrat med 2 procent plus ett engångsbelopp om 3 000 kronor.

Enligt en analys från Swedbank och Sparbankerna kommer en tvåbarnsfamilj med vanliga yrken få 1 100 kronor mer i plånboken i år, men deras köpkraft kommer ändå att minska med 8 procent.

Inte heller Finansförbundets medlemmar kan räkna med reallöneökningar i år, sa förbundets ordförande Ulrika Boëthius till Finansliv innan årsskiftet.

Har man uppnått målen tycker jag inte att man ska kräva en krona mindre än det generella löneutrymmet.

Så hur ska man tänka som anställd inför lönesamtalet? Vad är en rimlig löneökning att begära?

– Om man har en individuell lönesättning ska man utgå från vilka mål man satt upp tillsammans med sin chef, och hur väl man har presterat. Har man uppnått målen tycker jag inte att man ska kräva en krona mindre än det generella löneutrymmet, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.

Finansförbundets kollektivavtal med BAO är sifferlöst, så där finns inga generella löneökningar att utgå ifrån. Då är Konjunkturinstitutets prognos för årets löneökningar på den svenska arbetsmarknaden en bra utgångspunkt, tycker Arturo Arques.

– Konjunkturinstitutets bedömning ligger runt 3,5–4 procent. Då kan man begära lite över det, så att man har ett förhandlingsutrymme.

Bankerna är väldigt lönsamma, så att det inte skulle finnas några pengar är inte ett hållbart argument.

Det är generellt sett lättare att argumentera för högre löneökning om företaget går bra, enligt Arturo Arques. Nu när vi är på väg mot en lågkonjunktur vill många arbetsgivare strama åt tyglarna, men finansbranschen har inte drabbats av det tuffare ekonomiska läget än. Tvärtom gjorde storbankerna starka resultat förra året.

– Bankerna är väldigt lönsamma, så att det inte skulle finnas några pengar är inte ett hållbart argument, säger Arturo Arques.

Inför lönesamtalet är det bra att titta på lönestatistik för din yrkesgrupp så att du har något att jämföra med, tipsar han.

– Kom väl förberedd, kolla lönestatistiken och ha goda argument som utgår ifrån utvecklingssamtalet. Fokusera på vad du presterat, vad du tillfört till din grupp och till företaget i stort. Om man är överens med sin chef om att man gjort ett bra jobb det är det rimligt att man får en bra löneökning. Har man gjort en extraordinär insats är det klart att man ska passa på att begära mer.

Om du är ung och har en relativt låg lön är det också läge att begära mer, enligt Arturo Arques.

– Då är det rimligt att få en högre löneökningstakt.

Om du ska börja nytt jobb eller är ny i branschen är det extra viktigt att ha koll på lönestatistiken, så att du inte hamnar på en för låg ingångslön.

– Det är viktigt att man kommer in på rätt lön från början som nyanställd. Även chefen har sina budgetramar, så det svårt att göra extraordinära lönelyft senare, säger Arturo Arques.