Gå direkt till textinnehållet
Hans Lindberg, Lena Palmklint, Annette Olsson och Daniel Barr.

Samarbete viktigast i kampen mot penningtvätt

Ny lagstiftning har öppnat upp för informationsdelning mellan myndigheter och privata sektorn. Det har gett effekt, men bankerna behöver göra mer, var en av slutsatserna när branschen samlades på Penningtvättsdagarna i Stockholm.

Samarbete i finansbranschen är viktigt för att komma åt penningtvätt och organiserad brottslighet. Det upprepade flera talare när branschen samlades på Penningtvättsdagarna i Stockholm. Finansinspektionen, Finanspolisen, Ekobrottsmyndigheten och Svenska Bankföreningen har ett nära samarbete inom penningtvätt och intog scenen tillsammans.

Finansinspektionen värderar riskerna inom penningtvättsområdet och ser till att system och processer finns på plats för att upptäcka brott, som sedan lämnas över till en brottsbekämpande myndighet. Den brottsbekämpande Ekobrottsmyndigheten är indelad i en brottsbekämpande del, underrättelseverksamhet och en avdelning för utredning och lagföring. Finanspolisen är en del av Noa, och ansvarar för området penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Det är bedrägerier och penningtvätt som gäller nu för Bankföreningen. Det kommer ge resultat, givet att lagstiftningen öppnar upp för ett effektivt sätt att jobba, säger Hans Lindberg, vd för Svenska Bankföreningen.

Enligt Hans Lindberg sker informationsdelning och samarbete numera på ett helt nytt sätt och han uppmanar till att gå bort från basal compliance och få till en högre effektivitet i det förebyggande arbetet mot brott.

Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr ser att informationsdelning och samarbeten mellan myndigheter har gett effekt.

-Det är svårare att tvätta pengar i banksystemet idag, i alla fall genom de större bankerna. Beslaget av kontanter på Arlanda nyligen är beviset för att det är svårare att sätta pengar i det finansiella systemet. Här har vi lyckats vara jobbiga och även bankerna är jobbiga med sina kunder, säger Daniel Barr.

Men Finanspolisen tycker inte att det räcker.

-Vi behöver få till fler lagändringar för att kunna dela information på bästa sätt och utveckla våra samarbeten ännu mer. Det är inte så lätt att bevisa var pengarna kommer ifrån och då går den misstänkte gärningsmannen fri, säger Lena Palmklint, chef på Finanspolisen.

Chefsåklagare Annette Olsson på Ekobrottsmyndigheten betonar att samarbetet mellan det privata och det offentliga är viktigast.

-Ett nytt kapitel i penningtvättslagen 4A möjliggör informationsutbytet och vi ser redan positiva effekter. Ett stort angrepp som utfördes på det svenska skattesystemet upptäcktes av Skatteverket. Men det skulle kunna ha upptäckts tidigare hos bankerna, därför det var mycket penningflöden på kontona. Vi behöver ett förändrat arbetssätt, säger hon.

Daniel Barr är hyggligt nöjd med vad de större bankerna gör men inte när det gäller mindre aktörer, som exempelvis de helt digitala neobankerna och kontantintensiva branscher.

-Vi har gått till regeringen om att vi vill se skärpningar i lagstiftningen när det gäller valutaväxlare. Ett tillståndsförfarande är på gång och måste registreras hos oss.

Enligt Lena Palmklint på Finanspolisen har spelplanen målats om.

-De kriminella är professionella, systematiserade och använder multikriminella brottsupplägg som genererar ofantliga brottsvinster. Alla behöver lyfta blicken till vad arbetet syftar till, nämligen bekämpa dödliga våldet på gatan och den omfattande narkotikahandeln.

Bankföreningen håller med om den bilden. Den organiserade brottsligheten använder extremt avancerade upplägg med digitala och moderna hjälpmedel och utnyttjar de svaga punkterna i samhället. Idag finns ändå bättre möjligheter att bekämpa brott än tidigare, enligt Hans Lindberg.

-I den digitala världen finns det digitala spår överallt, så det finns alla möjligheter att utföra kontroll från myndigheter och banker, jämfört med när det inte var digitalt.

Chefsåklagare Annette Olsson vänder sig slutligen till den samlade bankpubliken i lokalen.

– Banker rapporterar oegentligheter till Finanspolisen. Jag efterfrågar också att bankpersonalen gör en brottsanmälan om man har goda anledningar att misstänka att ett brott har begåtts.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord