Gå direkt till textinnehållet

Sara: »Du ska vara tacksam«

Nio personer vittnar om att det är mycket svårt att komma in i den svenska finansbranschen om man har utländsk bakgrund, och lika svårt att kliva uppåt i karriären om man väl får ett jobb. Här är Saras berättelse. Hon heter egentligen något annat.

In English

Finansliv pratade med Sara första gången 2021. Trots bra utbildning, yrkesmässiga erfarenheter och flera starka referenser hade hon länge svårt att ta sig in i branschen.

Läs också

Finansliv avslöjar: Åtta gånger så hög arbetslöshet bland utrikes födda

I dag har Sara fått jobb på ett av de stora svenska fondbolagen. En rekommendation från en tung kontakt blev nyckeln in.

– Jag får ofta frågan hur jag har kommit in där, för jag kände ingen på företaget och det måste man oftast göra, så för mig var det ganska chockartat.

– Samtidigt var jag ganska ihärdig mot rekryteraren. Jag följde upp varje månad och visade intresse tills en tjänst kom ut. Men hade jag inte haft kontakter hade det varit väldigt svårt, säger Sara.

Sara är inte förvånad över resultatet i Finansliv granskning. Ett problem handlar om vilka som sköter rekryteringarna.

– Ofta är det personer som har jobbat 1–2 år. De söker efter någon som liknar dem. Jag har sett det även hos oss. De som bjuds in har gått på KTH eller Handels, är blonda och blåögda eller har liknande intressen som tennis eller golf.

Du ser ju att ingen annan här ser ut som du.

Ytterligare ett skäl är att det är hårda krav, enligt Sara.

– Jag var under väldigt stark stress de första månaderna, för det fanns ingen som visade hur jag kunde lägga upp mitt arbete och vad som förväntades för att jag skulle göra ett bra jobb. Här finns ett stort glapp mellan oss som inte har kontakter och de som har någon hemifrån som kan tala om hur allt fungerar.

Samtidigt bedöms Sara hårdare än andra, upplever hon.

– Jag har flera gånger fått höra, särskilt från kvinnor i företaget, att jag ska vara väldigt tacksam för att jag fått det här jobbet, för »du ser ju att ingen annan här ser ut som du«. Det har sagts mellan raderna, men också till mig, säger hon.

Vad tänker du om det?

– Det är inte kul. Det har känts som att jag ska bära en börda för en hel grupp.

– Jag vet att jag inte ser ut som alla andra på företaget, men det är också därför de har tagit in mig.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord