SBAB:s Mikael Inglander: »Alla blev tagna på sängen«
Swedbank tror att de rörliga bolåneräntorna toppar på 5 procent i början av nästa år, och Nordea spår kraftigt fallande bostadspriser. SBAB har förutspått den här utvecklingen länge. Men ingen kunde ana att det skulle gå så snabbt. »Det vi trodde skulle hända på ett par års sikt, det hände på några månader«, säger SBAB:s nya vd Mikael Inglander.
SBAB har ändrat sina bolåneräntor 14 gånger sedan kriget i Ukraina bröt ut i februari. Det är rekord, och det säger mycket om den turbulenta situationen på bostadsmarknaden den senaste tiden.
I maj höjde Riksbanken styrräntan över 0 för första gången sedan 2014. Nästa höjning i juli blev dubbel, och i september kom den rekordstora kvadrupelhöjningen. Styrräntan har alltså gått från 0 till 1,75 procent på bara fyra månader. En räntenivå svenskarna inte sett på elva år. Och högre kommer den bli. De flesta bedömare räknar med en trippelhöjning i november, och ytterligare höjningar nästa år. SBAB tror att räntan toppar på 2,5 procent i februari 2023, enligt bankens prognos Bomarknadsnytt från oktober.
»Det har varit en turbulent vår sedan kriget i Ukraina satte i gång. Vi har sett stora uppgångar på räntesidan, underbyggt av den inflation som också är en konsekvens av kriget.«
Swedbank tror att styrräntan kommer höjas till hela 3 procent, och att de rörliga bolåneräntorna går upp till 5 procent i början av 2023. Nordea spår samtidigt att bostadspriserna kommer falla med hela 20 procent till mitten av nästa år, mätt från toppen i mars 2022. Nordea tror att styrräntan toppar på 2,75 procent i februari.
Skälet till de snabba räntehöjningarna är den stigande inflationen, som gått från 3,9 procent i början av året till 9,7 procent i september, mätt enligt KPIF. Det är den högsta nivån på 30 år. Inflationen har i sin tur drivits på av stigande energipriser samt priser på livsmedel och jordbruksråvaror på grund av Rysslands krig mot Ukraina.
– Det har varit en turbulent vår sedan kriget i Ukraina satte i gång. Vi har sett stora uppgångar på räntesidan, underbyggt av den inflation som också är en konsekvens av kriget. Det påverkar våra kunder negativt, och energipriser som skenar påverkar också, säger Mikael Inglander.
Räntehöjningarna har brutit den långa eran av stigande bostadspriser. Sedan april har priserna sjunkit med omkring 7 procent, mest i storstadsområden och något mer på bostadsrätter än villor, visar statistik från SBAB:s dotterbolag Booli.
Men inget av detta kommer egentligen som någon överraskning. SBAB har liksom de flesta andra räknat med att styrräntan kommer gå upp, och att bostadspriserna kommer stagnera.
Det som förvånar är hur snabbt det gått.
– Det vi trodde skulle hända på ett par års sikt, det hände på några månader. Alla blev tagna på sängen. Vi har fått revidera våra prognoser flera gånger, det kan vara svårt för kunderna att hänga med, säger Mikael Inglander.
Samtidigt påpekar han att den räntenivå vi nu går mot är mer »normal«. Åren med nollränta och tidigare minusränta har varit extrema, sett ur ett historiskt perspektiv.
– Det är snarare en unik ekonomisk situation som vi lämnar, än tvärtom. Vi har haft konstlat låga räntor på grund av centralbankernas stödåtgärder. Det här är back to basics.
Det här är SBAB
- SBAB startades 1985 och hette då Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag. 1991 började SBAB med konkurrensutsatt utlåning och året efter med bolån i egen regi. 2010 fick SBAB sitt banktillstånd.
- SBAB har kontor i Stockholm och i Karlstad, och har sammanlagt 866 heltidsanställda.
- Banken hade 2021 en omsättning 4,12 miljarder kronor och en vinst på 2,64 miljarder kronor före skatt, samt ett räntenetto på 4,1 miljarder kronor.
SBAB har en marknadsandel på 8,51 procent av bolån till privatpersoner, och 16,17 procent av bolån till företag (fastighetsbolag).
SBAB spår fortsatt fallande bostadspriser framöver, som en konsekvens av ränteläget. Under 2022 bedöms priserna sjunka med 12 procent och nästa år med ytterligare 9 procent, enligt bankens prognos. Prisfall i kombination med stigande priser på insatsvaror gör också att nyproduktionen av bostäder väntas minska rejält nästa år, skriver SBAB i Bomarknadsnytt.
– Prisfall skapar en osäkerhet i marknaden, men ur vårt perspektiv som inte lånar upp till sista kronan av en fastighets värde så påverkar det inte så mycket. Att nyproduktionen minskar behöver inte vara negativt, det kan pressa upp priserna igen, säger Mikael Inglander.
Sjunkande bostadspriser riskerar dock att göra bostadsmarknaden mer trögrörlig. De som inte behöver sälja eller köpa nytt väntar hellre på ett mer stabilt läge.
Den höga inflationen har också lett till reallönesänkningar, och det är tveksamt om nästa års lönerörelse kommer täcka upp för det. Mindre pengar i plånboken gör att hushållen får än svårare att betala sina räkningar, även om just boendekostnader är bland det sista som svenskarna skjuter upp att betala, enligt flera undersökningar.
Mikael Inglander tror att alla dessa faktorer sammantaget gör att vi närmar oss en lågkonjunktur. Men det oroar honom inte nämnvärt.
– Lågkonjunktur är vi vana vid inträffar med jämna mellanrum, även om det var länge sen vi såg det senast. Men jag ser inte framför mig att vi hamnar i en finanskris. Däremot att fler kunder får problem med sina betalningar, det är nog ofrånkomligt.
Hur påverkar det SBAB?
– Våra privatkunder har beviljats krediter av oss där vi tittar på vad som skulle hända om räntan går upp till 6 procent, så de ska kunna klara av det här. Däremot är jag inte säker på att alla kunder har den beredskapen. Det har skett så snabbt, säger Mikael Inglander.
Räknar ni med ökade kreditförluster?
– Vi har inte sett den utvecklingen än, men förberedda försöker vi alltid vara. Det är ovanligt med en så lång period av tillväxt med låga räntor som vi haft. Normalfallet är att fler kunder har problem med att betala sina lån än vad vi sett de senaste åren.
Mikael Inglander har lite att jämföra med. Han är visserligen ny som vd, men långt ifrån ny på banken. Han har jobbat på SBAB sedan 2014, först som CFO och sedan som tillförordnad vd då förra vd:n Klas Danielsson fick gå på dagen i november 2021. I maj utsågs han till permanent vd.
– När jag fick frågan om att fortsätta så var det ett enkelt beslut, säger Mikael Inglander.
»Vi jobbar kontinuerligt med arbetsmiljön, och min uppfattning är att vi lever upp till de krav som vi har på oss.«
Mycket har hänt under de åtta år som han har jobbat på SBAB. Han rekryterades i strax innan Klas Danielsson, som tidigt beslutade att släppa de satsningar på bankkort och annan bankverksamhet som SBAB dragit i gång och återgå till att fokusera på bolån.
– Det är ett helt annat bolag i dag än när jag började, med många fler kunder, större utlåningsvolymer och en lönsam verksamhet, säger Mikael Inglander.
SBAB har i dag en marknadsandel på 8,5 procent av bolånen till privatkunder, en nivå banken legat kring de senaste fyra åren. Men på företagssidan har SBAB vuxit snabbt. Från en marknadsandel på drygt 11 procent 2019 till drygt 16 procent i senaste årsredovisningen. Förutom bostadslån till fastighetsbolag och bostadsutvecklare erbjuder SBAB även lån till bostadsrättsföreningar, samt sparkonton till företag och organisationer.
– Vår företagsaffär går starkt framåt. Utlåningen uppgår numera till närmare 70 miljarder kronor och är en betydande del av vår affär, säger Mikael Inglander.
Personalstyrkan har också vuxit under hans tid på banken. 2014 hade SBAB knappt 400 anställda. Nu är de nära 900.
Det är framför allt inom kundservice som banken har rekryterat. Antalet anställda på avdelningen är nu mer än dubbelt så många som 2014. Finansliv har tidigare skrivit om en hög arbetsbelastning på SBAB:s kundservice, och på bankens Facebook-sida syntes ett tydligt missnöje från kunderna med långa väntetider. Sådana inlägg finns fortfarande, även om de inte är lika många.
– Då blev vi lite överraskade av en stor efterfrågan. Men nu har vi bemannat upp, vi har helt okej servicenivåer i dag. Samtidigt har också efterfrågan på nya lån minskat lite den senaste tiden, säger Mikael Inglander.
SBAB har tidigare haft stora problem med arbetsmiljön, vilket Finansliv kunde avslöja 2019. Flera anställda och tidigare anställda vittnade då om ett hårt arbetsklimat där sjukskrivna tvingades bort från banken i stället för att få rehabilitering. Detta var under Klas Danielssons tid som vd, då Mikael Inglander var CFO.
– Jag hade en annan roll då, så jag är inte helt insatt i hur det såg ut. Men vi jobbar kontinuerligt med arbetsmiljön, och min uppfattning är att vi lever upp till de krav som vi har på oss. Sjukskrivningar finns alltid, men vi ser ingen negativ trend utan snarare den omvända, säger Mikael Inglander.
Han lyfter även fram SBAB:s placering som nummer åtta i kategorin stora företag på Great Place to Works lista över de främsta arbetsplatserna i Europa. Men Great Place to Work utför inte oberoende undersökningar över samtliga företag. Det är ett konsultbolag inom emloyer branding, det vill säga varumärkesbyggande, och rankar enbart företag som betalat för att vara med.
SBAB låg högt på Great Place to Works lista även 2019, trots de många vittnesmålen från anställda om en dålig arbetsmiljö. Finansliv kunde då avslöja att anställda som skulle sluta på SBAB, var sjukskrivna, föräldralediga eller studielediga uteslöts ur undersökningen.
Finansliv skrev också om att den dåvarande klubbordföranden för Finansförbundet hotades av en chef 2019, och blev sjukskriven efter händelsen. Klubbordföranden har sedan dess lämnat sin roll.
Har er relation till facket förbättrats?
– Det ska du fråga våra fackliga företrädare, men jag tycker att vi har ett jättebra samarbete med både Finansförbundet och Saco. Jag upplever att det fungerar väl, säger Mikael Inglander.
Finansförbundets klubb på SBAB instämmer.
»Vi har god samverkan med arbetsgivaren och bevakar gemensamt dessa frågor.«, skriver klubbstyrelsen till Finansliv.
Hur ser arbetsmiljön ut i dag?
»Just nu upplever vi samma utmaningar kopplat till rådande ränteläge som övriga i branschen. Arbetsbelastningen har blivit bättre, genom digitaliseringslösningar.« skriver klubbstyrelsen.
Förutom en stor ökning av antalet anställda har också ett annat förändringsarbete pågått de senaste åren. SBAB byter ut sitt bassystem, ett mycket omfattande arbete.
– Det är det största projektet vi haft någonsin, vi har hållit på sedan 2016. Det har tagit betydligt längre tid än vi trodde, men vi räknar med att vara klara om ett år, säger Mikael Inglander.
Förhoppningen är att det nya systemet ska förbättra bankens digitala tjänster. Alla kundkontakter med privatkunder sker redan i dag digitalt eller på telefon.
– Digitaliseringen går allt bättre, men vi vill utveckla mer, säger Mikael Inglander.
Förutom kundservice är det just på it-sidan som SBAB har nyanställt mest de senaste åren. Det handlar om allt från utvecklare och programmerare till mer verksamhetsnära tjänster, enligt Mikael Inglander.
Han vill att SBAB ska fortsätta växa framöver.
Mikael Inglander
Ålder: 59 år.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm på cykelavstånd från kontoret i Solna.
Familj: Frun Maria, tre egna barn och två bonusbarn, alla vuxna och utflyttade.
Karriär i korthet: Industrifinans, Föreningssparbanken, Swedbank, Lindorff, SBAB.
Intressen: »Jag gillar utförsåkning på vintern och att segla på sommaren. Sommarstugan, alltså båten, ligger på Bullandö Marina på Värmdö.«
– Det är vår ambition. Det finns flera skäl till det. I den marknad vi agerar så har vi en del yttre faktorer som påverkar, regelverk till exempel. Det är samma regelverk oavsett om man är liten eller stor, därför finns en fördel med att vara större.
Innebär det att ni kommer anställa fler?
– Det kan innebära fler anställda, men vi blir samtidigt mer effektiva i vad vi gör och automatiserar alltmer, säger Mikael Inglander.
Målsättningen från ägaren, det vill säga staten, är tydlig: en avkastning som överstiger 10 procent och en utdelning på 40 procent av resultatet. Hur man uppnår det är upp till ledningen.
Mikael Inglander vill göra det genom att fortsätta plocka marknadsandelar på bolånen, men också på inlåningssidan. Utöver lån erbjuder banken nämligen också inlåning till företag och bostadsrättsföreningar samt sparkonton för privatpersoner. SBAB har höjt räntan på sitt sparkonto flera gånger under året. Nu ligger den på 1,5 procent, bland de högsta på marknaden.
– Jag tycker det är viktigt att ge våra kunder en bra ränta. Det är många som inte valt att höja, säger han och vill därmed ge en känga åt storbankerna, där de flesta inte ger någon sparränta alls.
Har ni som mål att ha den högsta sparräntan?
– Nej, det finns inget uttalat mål att ligga högst, och det gör vi inte heller. Men vårt mål är att växa på inlåningssidan och jag tror att många väljer SBAB för att man känner igen oss och känner sig trygg med att spara här.
Mikael Inglander tror alltså på en fortsatt tillväxt och lönsamhet för SBAB – trots den stora osäkerheten kring bolånemarknadens framtid.
– Min målsättning är att vi ska fortsätta på den inslagna vägen. Vi behöver ha flera olika prognoser och strategier för att hantera den oroliga omvärld vi förhåller oss till, men jag tycker vi är väl rustade. Vi har jättebra medarbetare och lyckas dessutom tjäna pengar. Men visst blir det mer turbulent, vi måste vara förberedda på det. Inget av det som skett under våren kunde någon förutse.