Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

»Skamligt att vara utan kvinnor i ledningen«

Att 2019 ha noll kvinnor i ledningsgrupp eller styrelse borde helt enkelt inte förekomma, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.

Vi har vant oss vid att det går långsamt med jämställdheten. Men att det går bakåt, ja det känns riktigt trist.

Och bakåt går det om man tittar på styrelse­representationen för kvinnor inom finanssektorn. Finansliv undersökte för tre år sedan styrelserepresentationen samt antalet kvinnor i ledningsgrupperna.

Läs också

Färre kvinnor i branschens topp

I vår nya underökning har styrelserepresentationen sjunkit från 38 till 37 procent, medan det ökat något i ledningsgrupperna från 33 till 36 procent kvinnor. Även om undersökningarna inte är exakt jämförbara, då försäkringsbranschen också var med i undersökningen 2016, så är siffrorna nedslående.

Allbrights studie som kom i början på oktober visar tyvärr också att börsbankerna överlag blivit sämre på jämställdhet, med en minskning på fyra procentenheter av kvinnor i ledningsgrupperna. Många spekulerar i att när det stundar kärva tider tar bolagen det säkra före det osäkra och utser fler män till toppositioner. Det kanske stämmer, men snacka om missriktad trygghet. Det är ju just i kärva, eller svåra tider, som man behöver nya tankar och nya idéer. Vi vet ju att en jämn könsfördelning i ledningen är det bästa för ett företag.

I Nordeas ledningsgrupp på sju personer finns alltså inte en enda kvinna som banken ansett vara tillräckligt kompetent.

Allra sämst bland storbankerna på jämställda ledningsgrupper med noll (!) kvinnor är Nordea visar Finanslivs undersökning. I Nordeas ledningsgrupp på sju personer finns alltså inte en enda kvinna som banken ansett vara tillräckligt kompetent. Det är skamligt. Det hjälper inte att man i styrelsen har 50 procent kvinnor.

Att 2019 ha noll kvinnor i ledningsgrupp eller styrelse borde helt enkelt inte förekomma. Nordea är den enda storbanken som inte har en enda kvinna i ledningsgruppen, men är inte ensam bank om att ha noll kvinnor i ledningsgruppen. TF Bank sällar sig också till denna skamfulla skara. Och det är fler som har anledning att skämmas. Handelsbanken har sex män och en kvinna i sin ledningsgrupp, på Landshypotek Bank finns sju män och en kvinna, Klarna har sex män och en kvinna, Carnegie åtta män och en kvinna. På styrelsesidan är det Söderberg & Partners som är sämst i klassen, med fem män och ingen, noll, kvinnor. Men även här ska fler skämmas för sin dåliga jämställdhet: I Nordnets styrelse sitter sex män och en kvinna, i Carnegie fyra män och en kvinna, Klarna fem män och en kvinna.

Bäst på kvinnlig representation i sin ledningsgrupp är Forex Bank, där problemet snarare är det omvända, med 75 procent kvinnor.

Jag hoppas att de som nu bör skämmas tar vår sammanställning som en väckarklocka för en snabb resa mot jämställdhet högst upp i bankledningarna.

***

Missa inte att anmäla dig till vår Finanslivsfrukost med Annmarie Palm. Hon brukar svara på frågor i vår tidning, men här kommer hon att föreläsa i närmare en timme om hur man bör bete sig i arbets­livet och affärsvärlden, med kunder och kolleger. Det kommer också att finnas tillfälle att ställa frågor direkt till henne.

***

Redan nu är det dags att börja tänka på Finanslivs event Sustainable Finance i april. Vad tycker du är det viktigaste att diskutera, eller få en föreläsning om? Kanske har du tips på en person eller ett projekt som vi borde uppmärksamma? Mejla till mig på helena.giertta@finansliv.se, eller till vår eventansvariga Annika Heldt på annika.heldt@finansliv.se

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord