Gå direkt till textinnehållet
Sociala medier motmedel mot båtstölder
Sociala medier motmedel mot båtstölder

Sociala medier effektiva mot båtstölder 

Sociala medier är många gånger effektiva kanaler i jakten på stulna båtar, tipsar If:s båtexpert om. Facebook-sidan ”Polisen Båtsamverkan Väst” är ett framgångsrikt exempel.

Plötsligt är det sommar och båtlivet kan äntligen börja på allvar. Båtbryggorna runt om i landet får liv. Bra, för det betyder också fler vakande ögon över de älskade fritidsbåtarna. Vilket behövs, för Brottsförebyggande rådet rapporterar att hittills i år har stölderna av båtmotorer ökat med 27 procent.

Men i polisregion Väst ser det annorlunda ut – här har stölderna i stället minskat. Förklaringen är att man sedan två år jobbar aktivt med Båtsamverkan. Facebook-sidan ”Polisen Båtsamverkan Väst” har över 9 000 följare och drivs av polisen på Västkusten. Här lägger sidans medlemmar ut bilder av stulna båtar och upphittade båtar med okänd ägare. Polisen lägger löpande ut information om stulna båtar och båtmotorer.

Dan Falconer, båtexpert på If, tycker det är bra att man ser efter varandras båtar och tipsar när man ser något misstänkt. Han menar också att Facebook kan vara en bra metod.
– Det är ofta någon som har sett eller vet något när en båt eller båtmotor blir stulen. Sociala medier är många gånger effektiva kanaler i jakten på stulna båtar. Om informationen snabbt blir tillgänglig för många ökar möjligheten att hindra tjuvgodset från att lämna landet, säger han.

Han pekar på hur viktigt det är med uppmärksamhet runt uppläggningsplatser, bryggor och småbåtshamnar. Där båtägare är aktiva och samverkar upphör faktiskt de flesta stölder.
– Tjuvar gillar inte uppmärksamhet helt enkelt, säger Dan Falconer.

Text: BrittMari Lantto
Foto: Istockphoto

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika