Gå direkt till textinnehållet
Reportage SEBx har mer än fördubblat personalstyrkan under pandemin. Med det har bolaget vuxit ur kontoret och är nu på jakt efter en ny lokal i ett av de tre SEB-husen. Christoffer Malmer är chef SEBx och Martina Nordenson är HR-chef. Foto: Jonas Eng

Storbankens X-faktor

På jobbet En bank i banken, så beskriver sig fintechsatsningen SEBx. Finansliv besökte arbetsplatsen där de flesta SEB-anställda annars nekas inträde.

Det märks att pandemin fortfarande pågår när Finansliv besöker fintech-startupen SEBx i mitten av september, alltså precis i skarven innan restriktionerna hade lättat. Längre in i lokalen surrar en dov slinga av instrumental house, men den riktiga pulsen saknas. Bara en handfull anställda är på plats, de flesta bord och stolar står tomma och på scrum-tavlan nära ingången sitter några post it-lappar kvar från våren 2020.

SEBx är SEB:s egen startup och startade våren 2018 i ett konferensrum med sju anställda och ett blankt papper. Uppdraget kokades ned till en mening; att utforska ny teknik och bygga nya produkter. Därifrån har bolaget vuxit kraftigt och är nu över 80 anställda, vilket är runt dubbelt så många anställda som före pandemin. När restriktionerna släpper finns bara arbetsplatser till ungefär hälften.

– Vi funderar på var vi ska ta vägen härnäst. Det blir tredje gången vi byter lokal, säger Christoffer Malmer, chef på SEBx samtidigt om han visar oss runt. Bolaget sitter under samma tak som SEB på huvudkontoret i Solna, men verksamheten drivs i egen regi. In till avdelningen har bara SEBx-anställda tillträde.

Bakgrunden till satsningen hänger ihop med de senaste årens teknikskifte, nya regelverk och ökade kundkrav. För att hänga med i utvecklingen och för att möta den ökade konkurrensen från fintechs och andra har SEB genom åren rustat upp IT-systemet, börjat arbeta agilt och var även tidigt på bollen att investera i fintechbolag. Men en egen startup – med tillgång till bankens licenser, balansräkning, riskerfarenhet och regelefterlevnadsfunktioner – hade ännu inte testats i Sverige.

– Det blev nästa pusselbit. Vad skulle hända om vi tog alla de erfarenheter som banken tillskansat sig och byggde ett nytt IT-system och en ny bank från scratch utifrån dagens teknik. Hur hade den banken sett ut då, låt oss testa det, säger Christoffer Malmer.

Startade 2018

SEBx startade 2018 och är SEB:s egen startup. Bolaget är en del av koncernen, men driver verksamheten i egen regi.

Affären går ut på att bygga produkter och att utforska ny teknik. Sedan start har bolaget tagit fram en produkt, Unquo, och utvecklat ett eget IT-system. Planen är att fortsätta bygga fler finansiella produkter och tjänster ovanpå infrastrukturen. Bolaget är nu över 80 anställda och 17 nationaliteter. Runt 40 procent är kvinnor.

Tumregeln under pandemin har varit att alla som kan ska jobba hemifrån, men med vissa undantag. Några har behövt vara på plats av system- och säkerhetsskäl men det finns också de som inte mått bra av att sitta hemma över tid, säger Martina Nordenson, HR-chef på SEBx.

– På samma sätt som det är en risk att få covid så är det också en risk för vissa att sitta hemma. Vi har också många som har börjat på SEBx under pandemin, de erbjuds alltid att komma in, säger hon.

Foto: Jonas Eng

Den 29 september ska de anställda på SEB börja komma tillbaka till huvudkontoret, med möjlighet att jobba hemma 1–2 dagar i veckan. SEBx följer samma riktlinjer och det finns nu ett stort sug att komma tillbaka, enligt Martina Nordenson.

En av dem som redan är på plats är Anna Brohlin, data & analytics lead, som började på SEBx för 2,5 år sedan. Tidigare jobbade hon med kreditriskmodellering på SEB, men bestämde sig för att byta när möjligheten dök upp.

– Mitt tidigare jobb var inriktat på ett så specifikt område. Jag ville vara med på en end to end-resa från idé till färdig produkt, säger hon och pekar på att det finns stora skillnader mellan arbetsplatserna, trots att de ligger under samma tak.

– I början när vi fick nya kunder så ställde sig alla upp och jublade. Riktigt så är det inte på SEB som redan har två miljoner kunder. Vi är lite större nu, men jag tycker att kulturen har vuxit med organisationen. Det känns ungt och nytt.

Anna Brohlin tycker att det har fungerat bra att jobba på distans. Inledningsvis var hon föräldraledig och hemma har hon eget kontor samtidigt som det är gångavstånd till jobbet. Efter att restriktionerna har släppt siktar hon på att vara på kontoret 3–4 dagar i veckan.

– I början när vi fick nya kunder så ställde sig alla upp och jublade. Riktigt så är det inte på SEB som redan har två miljoner kunder.

– Jag har en dotter på förskolan, så det blir lättare med hämtning och lämning. Den flexibiliteten är skön, säger Anna Brohlin.

Tobias Palmborg, CTO, är inne på sin femte vecka på SEBx. Det är andra gången han byter jobb under pandemin. Som ny har det varit tacksamt att kunna komma in på kontoret.

– Jag har haft en lång period där jag inte träffat kolleger, så det har varit väldigt skönt att få komma in hit, säger han.

SEB:s nya teknikchef Tobias Palmborg har bytt jobb två gånger under pandemin. Som ny har det varit tacksamt att kunna komma in på kontoret, tycker han. Foto: Jonas Eng

Han tycker att pandemin har förändrat arbetssättet på flera plan. Inte minst har det ställt nya krav på ledarskapet.

– Den största skillnaden som chef är att man behöver jobba mycket mer aktivt för att nå ut i kontakten med kolleger. Sen tror jag de flesta tycker att det har varit en bra omställning. Det kommer fler rapporter nu som visar att produktiviteten snarare har gått upp än ned.  Företagen som har gjort det bäst har ett annat ledarskap än traditionella företag.

Tobias Palmborg har en bakgrund från bland annat Northmill, Netent och Klarna. Det som lockade med SEBx var att »få göra fintechresan med SEB i ryggen«.

– Jag var på Klarna under de första stora tillväxtåren, vilket var jättekul. Vi gick från fem till 55 utvecklingsteam. I dag är de runt 150 team. Även på Northmill hade man förstått att det är systemutvecklingen som tar affären framåt, och det är samma sak här. Vi är mer av ett mjukvarubolag än en bank i dag, säger Tobias Palmborg.

Den första produkten som SEBx har tagit fram kallas Unquo. Tjänsten ska underlätta för egenföretagare att skilja på privat- och företagsutlägg. I dagsläget har Unquo ett par hundra företagskunder. Teamet såg tidigt att det var viktigt att fokusera på en produkt som driver produktutveckling, enligt Christoffer Malmer.

– AI och machine learning är häftigt, men vad ska vi ha det till? Vi såg att vi behövde ha ett tydligt kunderbjudande och landade då i en tjänst för egenföretagare, säger han.

Foto: Jonas Eng

Parallellt med det har SEBx byggt en ny IT-plattform, alltså ett nytt banksystem. Infrastrukturen ska fungera som en slags testverkstad till SEB:s befintliga system. Enligt Martina Nordenson har systemet gett många nya insikter.

– Det handlar om hur vi kan bli mer datadrivna, hur vi kan hantera riskerna bättre för datalagring i cloud eller att få fler insikter högre upp i kundflödena.

– Att bygga en ny infrastruktur har fått så många förgreningar som vi aldrig hade kunnat räkna med. Vi ser till exempel nya sätt hur vi kan jobba med investeringar, inköp eller employer branding. De lärdomarna kan vi sedan sprida i resten av SEB, säger hon.

Det finns många företag som har starka varumärken och lojala kunder som inte vill vara banker, men vill plocka in finansiella tjänster.

Tanken på sikt är att plattformen ska bli ett slags digitalt torg för finansiella tjänster, både för SEB och andra företagskunder. Trenden »banking as a service« där banker hjälper företag att lyfta in banktjänster i erbjudandet under eget namn kommer bara fortsätta öka, tror Christoffer Malmer.

– I Apple Card är det Goldman Sachs som är banken och när du åker Uber så lämnar du inte appen för att betala för taxiresan. Det finns många företag som har starka varumärken och lojala kunder som inte vill vara banker, men vill plocka in finansiella tjänster. Om finansiella tjänster kryper ut i de kundresorna så tror vi starkt att det behövs en aktör som kan tillhandahålla det, säger Christoffer Malmer.

Framåt ligger fokus på att fortsätta hitta nya användare för Unquo, men också att hitta nästa produkt till plattformen.

– Vi har en tajt dialog med SEB, men har också fått många intresseförfrågningar och för en del spännande dialoger med potentiella kunder. Så just nu är vi i en brant riktning och försöker gasa båda delarna samtidigt, säger Christoffer Malmer.

Utöver det ska bolaget fortsätta anställa. SEBx är nu på väg att växa ur startupkostymen och gå in i så kallad scaling-fas, med striktare ramar i organisationsstrukturen. Vägen dit har dock varit långt ifrån spikrak. I början var tanken en platt organisation med informellt ledarskap, högt i tak och där alla skulle få komma till tals. Det gick ett tag, säger Martina Nordenson.

– Det här är konstant dikeskörning. När alla är tillsammans hela tiden så vet alla vad som händer. Men när vi blev runt 30 så märktes exempelvis ganska snart att vi behöver ha chefer, för när ett bolag blir större så både behöver och förväntar sig folk coachning, ledarskap och möjlighet till karriärsutveckling, säger hon.

– Vi har blivit som ett litet bolag. Bank är ofta associerat till folk som har gått Handelshögskolan, men bakom banken finns en enorm pool av andra kompetenser.

SEBx står i dag på egna ben ur ett kompetensperspektiv, anser Martina Nordenson. Runt 50 procent av personalen är ingenjörer och utöver det finns bland annat specialister på finansiella produkter, dataanalytiker, designers, riskfunktion, regelefterlevnad och marknadsföring. Bolaget jobbar agilt med så kallade »krossfunktionella team«, vilket förenklat innebär att de anställda jobbar i ett flöde som kan sträcka sig över olika team och projekt.

– Vi har blivit som ett litet bolag. Bank är ofta associerat till folk som har gått Handelshögskolan, men bakom banken finns en enorm pool av andra kompetenser. Kompetensen att kunna bygga är i dag minst lika viktig som det du ska sälja, säger hon.

Foto: Jonas Eng

Runt 40 procent av personalen är kvinnor, vilket går att jämföra med techbolagsindex som ligger strax under 30 procent. I bolaget finns även 17 nationaliteter. Arbetsspråket är engelska, vilket gör att upptagningen och urvalet av kandidater blir mer spritt, enligt Martina Nordenson.

– Jag tror vi blir bättre av det när många kommer från olika perspektiv och attackerar problem på olika sätt, säger hon.

Hur kommer finansbranschen att förändras de kommande tre åren?

Christoffer Malmer spår att förflyttningen till mobilt kommer fortsätta samtidigt som inbäddade kundresor och mer specialiserade produkter tar större plats, medan vikten av förtroende inte kommer förändras.

Christoffer Malmer konstaterar att bolaget måste bevisa att kombinationen storbank och fintech under samma tak håller över tid.

– Jag tror att det finns stora möjligheter att skapa värde. Om vi kan bygga team som kan frodas i den här miljön så har vi goda möjligheter att vara med och påverka hur den här branschen kommer förändras framöver, säger han.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst