Gå direkt till textinnehållet
Initiativet Tjejer kodar märker ett enormt stort intresse för sina programmeringsläger för kvinnor.
Initiativet Tjejer kodar märker ett enormt stort intresse för sina programmeringsläger för kvinnor.

Stort intresse för kvinnligt programmeringsläger

För ett år bestämde två vänner sig för att de ville lära sig programmera och fick idén att försöka dra ihop ett gäng kvinnor och en lärare för en veckas intensivkurs i Spanien. Responsen blev enorm och gänget bakom Tjejer kodar planerar nu sitt tredje programmeringsläger i september – med över 100 deltagare.

– Det finns ett otroligt stort intresse. Första gången postade vi bara idén på våra privata Facebook-sidor – inom 12 timmar hade 120 personer anmält sitt intresse, säger Hanna Pettersson, en av initiativtagarna till Tjejer kodar.

När vännerna, som båda har heltidsjobb vid sidan av initiativet, märkte vilken stor respons de fick skalade de snabbt upp. På en vecka startade de eget bolag, rekryterade in fler till projektet och började sälja biljetter till eventet.
Både första resan till Spanien i augusti förra året och det följande lägret i London, med 20 platser på varje resa, sålde snabbt ut.

Nu har Tjejer kodar siktet på att femdubbla antalet deltagare till ett nytt programmeringsläger i Barcelona i september. 50 biljetter släpptes förra veckan.
– De sålde slut på en minut. Det var helt sjuk – jag trodde det var något fel på vårt system, säger Hanna Pettersson.
I morgon torsdag släpps den återstående hälften av biljetterna.

IZettle och Ericsson är huvudsponsorer till lägret och hjälper bland annat till att skapa innehållet på kursen, tillsammans med andra lärare från Stockholms techscen. Totalt går 17 techbolag in som sponsorer och partners.
IZettle är med för andra gången.
– På det här sätter når vi ut till personer som vi kanske inte skulle nå i vårt redan etablerade nätverk. Här får vi träffa personer som är intresserade, men inte riktigt fått möjligheten att testa på programmering, säger Sara Ekström, deputy CTO på IZettle.
– Vi hade även en fantastisk resa i fjol och träffade otroligt bra personer och tvekade aldrig att vara med igen. Samtidigt är detta ett fantastiskt initiativ som lyfter en viktig fråga och det är bra för samhället i stort, fortsätter hon.

Trots att 50 procent av alla IT-bolags kunder är kvinnor är bara 20 procent av medarbetarna kvinnor. Fintechvärlden är inget undantag.
– Tyvärr är obalansen väldigt tydlig, fast man kan väl ana en viss förbättring under de senaste åren.
– Jag tror att det är väldigt viktigt att det finns förebilder. Det är bra när personer inom denna yrkeskategori, till exempel programmerare, avsätter tid och deltar i konferenser, paneldebatter och besöker skolor. Det handlar om att få inspiratörer och förebilder i tidig ålder så att IT lockar när det är dags för studieval, säger Sara Ekström.

Nyckeln för att locka fler kvinnor till programmering – och till fintech – tror hon är att motbevisa den gängse uppfattningen att utveckling måste betyda att man sitter i en källare och kodar, eller att det bara är män som jobbar i yrket.
– Initiativ som Tjejer kodar, och flera andra, bidrar till att bredda uppfattningen om programmering – att det inte behöver vara svårt att ta steget.

IZettle har märkt ett stort programmeringsintresse internt och har därför avsatt tid för att lära ut grunderna till övriga delar av organisationen.
– Jag tror inte att många vet att programmering är ett otroligt socialt och kul arbete. Just känslan att kunna skapa saker och lösa problem tror jag väldigt många kan identifiera sig med. Det är detta vi vill ut och berätta om.
– Framförallt handlar det om att visa och lyfta fram programmering som en viktig samhällsfråga för Sverige om vi vill behålla vår position som en framstående IT-nation. På sikt kommer varje yrke innehålla IT i någon form, säger Sara Ekström.

De allra flesta som anmält sig till Tjejer kodars läger är yrkesverksamma i åldern 24-35 år, enligt Hanna Pettersson.
– De jobbar inom teknik, men kanske som projektledare, designers eller copywriters, och vill lära sig programmering för att kunna förverkliga sina affärsidéer.
– Att alltid behöva någon annan för att genomföra idéerna är ett handikapp. Att kunna påverka sina egna jobb mer är främsta orsaken till att de flesta går kursen, säger hon.

Text: Åsa Berner

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord