Svenska banker investerar i dålig djurhållning
Svenska banker och pensionsfonder investerar 1,5 miljarder kronor i globala köttproducenter som kopplas till dålig djurhållning, skogsskövling och stora klimatutsläpp. Det visar Fair Finance Guides nya rapport.
Sammanlagt har Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank, Länsförsäkringar och AP-fonderna investerat 1,5 miljarder kronor i de sex största fläsk- och kycklingproducenterna i världen. Det visar rapporten som Fair Finance Guide gjort tillsammans med World Animal Protection.
De företag det handlar om är Danish Crown, JBS, Tyson Foods, WH Group, BRF och New Hope Group, som alla kopplas till dålig djurhållning, skogsskövling och stora utsläpp av växthusgaser. Bolagen slaktar tillsammans över nio miljarder kycklingar och 150 miljoner grisar varje år, och enligt rapporten trängs många av djuren ihop i onaturliga miljöer. Grisar kan stängas in i burar, få svansarna stympade och kastreras utan bedövning, medan kycklingarna kan drabbas av allvarliga hälsoproblem eftersom de är snabbväxande hybridarter.
– Det här orsakar enormt mycket lidande för djuren och flera av metoderna är inte tillåtna i Sverige. Så varför accepterar svenska banker och pensionsfonder det i sina investeringar, säger Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin på World Animal Protection Sverige, i en kommentar till rapporten.
De sex företagens samlade utsläpp av växthusgaser uppskattas till 180 miljoner ton 2022, vilket är mer än fyra gånger så mycket som hela Sveriges territoriella utsläpp.
Den största delen av investeringarna i bolagen sker via bankernas så kallade ljusgröna fonder, alltså fonder som ska främja hållbar utveckling. Hos Handelsbanken fanns bolagen även i mörkgröna fonder, alltså fonder som har hållbarhet som mål.
– Det här rimmar inte alls med grönt sparande. Jag tror många sparare blir besvikna, säger Jakob König, som är projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter, i en kommentar.
Men bankerna slår delvis ifrån sig kritiken. Nordea, som investerar mest i de sex bolagen, kallar statistiken i rapporten för inaktuell.
»Nordea har sedan en tid sålt en majoritet, nu totalt 94 procent av innehaven, i de bolag som nämns i rapporten. Detta gjordes redan i somras innan Nordea kontaktades av Fair Finance Guide.« skriver banken i en kommentar till rapporten.
Nordea säger sig ändå välkomna rapporten och det fokus den sätter på frågorna.
Näst största investerare är Sjunde AP-fonden. I ett mejl till Dagens Nyheter säger deras presschef Johan Florén att AP7 använder aktivt ägande för att påverka företagen till att bli mer hållbara, genom bland annat röstning på bolagsstämmor. AP7 har dock slutat investera i ett av bolagen: brasilianska JBS, eftersom bolaget inte lever upp till pensionsfondens riktlinjer.