Gå direkt till textinnehållet

Swedbank: »Vi behöver­ aktivt mäta hur löneläget ser ut i banken«

Lönerna Emanuel Videll, compensation & benefits manager, Swedbank om de ojämställda lönerna.

Under 2020 ökade männens löner åter­igen mer än kvinnornas i finansbranschen. Hur ser du på utvecklingen?

– Det är negativt och något som arbetsgivarna måste motarbeta och minska på alla sätt som är möjliga, eftersom det leder till ett ökat lönegap.

– På Swedbank hade även vi en negativ löneutveckling mellan kvinnor och män i fjol. Gapet är något mindre jämfört hur det ser ut i branschen, men det finns skillnader vilket vi ser som en negativ utveckling.

Hur jobbar ni för att jämna ut osakliga löneskillnader?

– Det handlar om att chefer och HR ständigt ska vara medvetna hur de ska tänka i processer där lön ingår. Det gäller att förstå att lönerevisionen inte är den enda processen där det aktivt går att påverka lön, utan även vid rekrytering och vid befordran. Så rätt mindset är viktigt, men sen måste det leda till konkreta handlingar. En del av det är att tillsätta fler kvinnor på ledande positioner och specialistroller.

Läs också

Männen får mer trots Lika lön-projektet

– Vi jobbar också kontinuerligt med att utbilda våra chefer hur vi vill jobba med lönesättning. Vi arbetar även med årlig kartläggning tillsammans med Finansförbundet där vi ser över lönegapen i banken.

Vore det en bra åtgärd att använda särskilda lönepotter för kvinnor?

– När vi har gjort det tidigare har vi efter en viss tid oftast kommit tillbaka till ett lönegap. Jag tror istället att vi måste ha en förståelse för hur lönesättning fungerar, hur vi tänker kring prestation och kring utvärdering av medarbetare. Det tror jag leder till större vinst i det långa loppet.

Läs också

Handelsbanken: »Vi måste ständigt ifrågasätta löneskillnaderna«

När kommer vi få se jämställda löner i finansbranschen?

– Tyvärr tror jag inte det går att peka på ett slutdatum då vi kommer gå i mål, utan det här måste genomsyra vårt sätt att agera, att vara och hur vi jobbar i olika processer kring lönesättning. Det är något som hela tiden måste nötas och följas upp när vi coachar cheferna.

– Sen behöver vi förstås aktivt mäta hur löneläget ser ut i banken. Jag tycker att när vi gör det tillsammans med parterna så leder det till större förståelse och till större framsteg om hur vi ska gå framåt gemensamt i frågan. I våra baltiska länder, där vi inte har en part som Finansförbundet, har vi också nu börjat arbeta utifrån den modellen som tagits fram kring lika lön.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord