Gå direkt till textinnehållet
Elin Helander, vd Moneymind, vill bredda ramen för privatekonomi och främja forskning som lär oss att ta bra ekonomiska beslut.
Elin Helander, vd Moneymind, vill bredda ramen för privatekonomi och främja forskning som lär oss att ta bra ekonomiska beslut.

»Vi kan byta ut ett hjärta, men inte rädda folk med en dålig ekonomi«

Moneymind är ett initiativ, stött av sparappen Dreams, som stödjer forskning om hur vi beter oss när det gäller vår privatekonomi. Vi har pratat med vd:n och kognitionsvetaren Elin Helander.

Hallå där, Elin Helander, kognitionsvetare och vd Moneymind

Vad är Moneymind?

– Det är ett forskningsinitiativ, som jobbar med att främja hälsosam privatekonomi. Vi lägger ingen värdering i vad personer gör med sina pengar, men vi vill att de ska ta beslut som de är medvetna om konsekvenserna av.

Vad är ert mål?

– Vi vill bredda ramen för privatekonomi. I dag är det ekonomer som pratar om frågor som vad ISK är och varför det är viktigt att pensionsspara. Vi måste också prata om beteende. De flesta vet vad de måste göra, men gör det inte ändå. Vi måste prata om vad som är en vana, och hur man bryter den. Första steget är att göra folk medvetna om varför de inte går in och gör sin pensionsprognos, och vad man ska göra för att överkomma ett uppskjutarbeteende.

Hur går ni tillväga?

– Vi fungerar som länk mellan forskarvärlden och företagen; vi hjälper forskarna att hitta datan. Sedan gör vi egna undersökningar och kartläggningar i Sifo-stil, den första släpper vi om två, tre veckor, tillsammans med en av våra ambassadörer – projektet Ung Privatekonomi.

Vad behövs för forskning?

– Det behövs jättemycket forskning. Beteendeekonomisk forskning ligger flera årtionden efter områden som medicin. Vi kan byta ut ett hjärta på en människa i dag, men vi kan inte rädda folk med en dålig ekonomi.

Hur finansieras Moneymind?

– Vi har partner som stöttar oss som goodwill. I dag har vi Dreams, som också är medgrundare, och Nordnet. Vi för diskussioner med andra också, men där finns inget underskrivet än.

– Vi har också ambassadörer, som är organisationer med stora sociala nätverk. Vi förser dem med information och forskningsresultat, som de hjälper oss att sprida.

Var finns forskarna?

– Vi har fasta samarbetspartner bland forskare på Handelshögskolan i både Göteborg och Stockholm, liksom på KTH och Stockholms universitet. Vi har precis också inlett ett samarbete med en amerikansk forskare vid UCLA.

När kommer första resultaten?

– Vi sätter upp första forskningsprojektet nu i höst, och där väntas resultaten vara klara till våren.

– Våra egna undersökningar kommer vi släppa en till två gånger i månaden. Det kommer vara i form av infographics, som ”Fyra insikter om unga och sms-lån”. Till våren planerar vi en beteendeekonomisk konferens, om hur ny teknik och vetenskap kommer förändra finansbranschen.

Text: Åsa Berner

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord