»Vi sitter trångt och tätt«
Foto: Alexander Donka

»Vi sitter trångt och tätt«

Coronakrisen Enligt uppgifter till Finansliv uppmanas de flesta på SEB:s huvudkontor att fortsätta jobba från kontoret, trots goda förutsättningar och vilja att sköta sitt jobb hemifrån.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar arbete hemifrån i den mån det är möjligt. Men de flesta anställda på SEB:s huvudkontor ska fortsätta jobba på plats.

Anledningen, erfar Finansliv, är bland annat att bankens VPN-kapacitet är för svag för att hantera den kraftiga ökningen i trafiken. Det ska också finnas säkerhetsmässiga skäl, det vill säga en ökad risk för intrång.

SEB ger ingen kommentar kring VPN-kapaciteten, men bekräftar att delar i banken behöver jobba från kontoret.

– Bankverksamhet är en samhällskritisk funktion, vars betydelse är extra stor i tider som dessa då många kunder akut behöver vår hjälp. Det betyder att en del av våra medarbetare måste fortsätta att jobba från sin ordinarie arbetsplats för att säkerställa att våra kunder får all den hjälp de nu behöver och att vår verksamhet kan fortsätta att fortskrida utan störningar, skriver SEB:s pressansvarige Niklas Magnusson i ett mejlsvar och tillägger att flera avdelningar och kritiska funktioner har delats upp och även flyttats till alternativa platser eller till arbete från hemmet.

– Vi gör löpande utvärderingar om vilka medarbetargrupper som kan arbeta hemifrån, och är ödmjuka inför att detta är en svår balansgång.

Flera anställda som hört av sig till Finansliv är dock kritiska till hanteringen och pekar på att den går stick i stäv med regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer att i största möjliga mån jobba hemifrån.

– Jag kan inte tycka att det är att ta samhällsansvar när en arbetsgivare säger »att i regel ska man ta sig till arbetsplatsen«. Vi sitter samtidigt väldigt trångt och tätt, så smittorisken måste vara hög, säger en källa som vill vara anonym.

– Det ska inte kunna vara tvingade att ha det så när det finns möjlighet att kunna arbeta och vilja sköta sitt arbete lika bra hemifrån, säger en annan källa.

publicerad
30 mars 2020
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram