Kontanternas paradis

Publicerat den 9 september 2012 kl. 08:38

Det börjar regna och taxiföraren böjer sig över passagerarsätet och vevar upp rutan med några hackiga armrörelser. I baksätet saknas handtag, sätena sackar och bilen ser allmänt ut som att den är på väg till skroten. Men den är på väg in till Rangoon, största staden i Burma och landets kommersiella centrum.

Bredvid hålen i trottoaren erbjuds ringservice från ett litet bord med en rejäl telefonlur, växlar dollar gör du från en kille på en bakgata. Bara en fjärdedel av landets befolkning har elektricitet. Att Burma, efter decennier av isolering, behöver ekonomiska reformer och en moderniserad finanssektor är det inte tu tal om.

Den kanske tydligaste symbolen för det är bankerna, som bokstavligen lever kvar i en förgången tid. Elektroniska transaktioner? Inte i Burma. Till och från banken går även storbolag med kontanter i väskan.

Banksektorn har varit bakbunden och på många sätt omyndig, begränsad av regeringens starka hand och bristen på konkurrens och en reglerad finansmarknad. Folk har föredragit att placera sina besparingar direkt i mark, fastigheter och guld.

Men nu förändras bilden. Bankomater gör sitt intåg, internationella transaktioner är på gång att möjliggöras och de stora kreditkortsbolagen förhandlar med Burmas centralbank. Landet öppnar upp, politiskt och ekonomiskt, och bankerna skyndar på inför hotet av kommande konkurrens från utländska aktörer, som dreglar över att – kanske redan år 2015 – få tillgång till en marknad på över 60 miljoner människor.

Burma skulle kunna växa med så mycket som sju till åtta procent om året, om landet genomför reformer och en ansvarsfull liberalisering, hävdar en sensommarrapport från Asian Development Bank. Det gäller inte minst banksektorn.

En äldre man på flygplatsen i Rangoon bär sitt traditionella tygskynke kring höften med högburet huvud. Han tar av sig kepsen och sträcker fram den så att jag kan läsa: ”CHANGE”, står det med stora bokstäver. En samhällsförändring är oundviklig och efterlängtad, men kommer att ta sin tid.

– Vi börjar från noll, säger han.