Gå direkt till textinnehållet

2/3 misstror bankerna

Förtroendebranschen har problem. 38% av svenskarna har ett mycket eller lågt förtroende för bankerna, visar siffror från Finansförbundet. Men bank- och pensionssverige tycker jag inte tar inte emot fackets fackla.

Spararna visar ett berättigat redo, säger Peter Norman, på dagens seminarium i Almedalen. Mer fakta visar hissnande starka åsikter. Eller vad säger du:

67% tycker att girig

41% tycker branschen är cynisk

Siffrorna tror jag inte förvånar någon. Men att en förtroendebransch så fullkomligen saknar åtgärder förvånar åtminstone mig. Åtminstone ser jag närmast ingen vilja allt att förklara och vara enkel på bankernas sajter, avgiftslistor, broschyrer mm. Vilket är den logiska vägen. Och inte 1000 miljoner kronor i reklam, som bankSverige lagt ut sista årtiondet.

Bankerna försvarar sig genom att säga ”det är synd om de anställda”, men vad som verkligen sker på huvudkontoret är otydligt. Banker försvarar sig också med att ”politiker har varit negativa till bankerna” som om det vore fel att kritisera bankvärlden. Men ingen bank förtjänar bara hurrarrop. Nej, hemläxan måste ske på huvudkontoret.

Och är inte problemet i grunden kostnaderna. Bankerna säger gärna att de inte har några övervinster. Men med insyn i branschen måste jag ändå säga att bankvärlden är full av överkostnader. Automatiseringen, datoriseringen och bättre it-lösningar är något som inte varit i fokus sista 10 åren. Istället underhåller fleratalet banker datorer och lösningar från 80-talet. Allt för att kortsiktigt kunna plocka ut allt högre vinster. Och nu kommer inte konstigt nog den rättmätiga kritiken. Men ägarna tycks inte reagera. Det kanske är ändå märkligt. Att bankägarna inte skakas i fogarna av missförtroendets som ryker och bolmar.

Så har bankerna gått från att vara en ansedd samhällsinstitution till en samhällsfiende, åtminstone i spararnas ögon. Det är ett problem inte bara för bankägarna, utan även för samhället. Sparandet i madrassen (sparkonton och räntefonder) har ökat dramatiskt senaste åren. När räntan är rekordlåg. Till gagn för bankvärlden, men det blir en usel affär för spararna… och för samhället.

Här måste myndigheter och staten vakna till. Svenskarnas sparkunskaper har inte hängt med. Här kan myndigheter, verk och staten bli mycket bättre på att hålla konsumenten i handen, höja deras röst och ryta ifrån. Det är ett sätt att öka trycket på bankerna, när bankägare och bankchefer inte själva tycks vakna.

Och när ska branschen vakna? Finansförbundet lägger vällovlig ved på brasan. Men när vaknar bolagen, ägarna, cheferna… som har ansvaret för branschen. För inte kan en förtroende vara bransch vara nöjd när 2 av 3 svenskar se branschen som girig.

Avslutningsvis:

Peter Norman: Efter 40 års sparande med vanliga 1,5 % avgift försvinner halva kapitalet i avgifter. Den sparare som visste detta tror jag väljer annorlunda

Peter Norman: Kunderna är allt för kära i bankerna i dag. Kunderna måste bli mycket på att pruta än vad de gör i dag.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord