Äldst på Dow Jones

(USA) Telefonmakaren Thomas Edison startade företaget 1890. Idag tillhör företaget ett av världens absolut största. Fokuset på energi har nu även fått avstickare inom medicin, kisel och finans mm. Idag besöker sparresan General Electric, en timmes bussresa norr Manhattan i Connecticut.

Efter 115 år är GE det enda av de ursprungliga företagen som finns kvar i Dow Jones-indexet. Anledningen till att de har levt kvar är bredden. Bolaget som började med telefoner, generatorer och turbiner har idag breddats till även fastigheter, finans, robotar, belysning, kylskåp, medicinsk utrustning, motorer, lokomotiv och kisel.

Det närmaste vi kommer i Sverige är kanske gamla Procordia. Här i Sverige känner vi bäst igen dem när det gäller sparräntor. Idag kan vi svenska sparare få en sparränta på cirka 2 procent från GE moneybank.

Affärer har varit oljan i maskineriet. Den mest spektakulär affären kanske ändå är när de 2002 köpte resterna av Enron, deras vindsatsning som blev en del av bolagets energiverksamhet. Idag är bolaget 6:a i USA när det gäller värde och 14e plats i lönsamhet. Och bland rader av nomineringar har de bland annat utsetts till de 19e mest innovativa bolaget i världen av tidningen Fast Company. GE-koncernen har cirka 300 000 anställda och verksamhet i cirka 100 länder. I Norden har de i dag 7 000 anställda.

GE är också en stor arbetsgivare i Sverige. Bolaget köpte 2004 Amersham Biosciences (före detta Pharmacia & Upjohn) verksamhet i Uppsala och blev därmed Uppsalas största privata arbetsgivare.

Men  nu siktar vi bussratten mot huvudkontoret: 3135 Easton Turnpike, Fairfield, CT, USA

Vad vill du veta om GE?/claes hemberg

publicerad
28 november 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram