Gå direkt till textinnehållet

Äldst på Dow Jones

(USA) Telefonmakaren Thomas Edison startade företaget 1890. I dag tillhör företaget ett av världens absolut största. Fokuset på energi har nu även fått avstickare inom medicin, kisel och finans mm. I dag besöker sparresan General Electric, en timmes bussresa norr Manhattan i Connecticut.

Efter 115 år är GE det enda av de ursprungliga företagen som finns kvar i Dow Jones-indexet. Anledningen till att de har levt kvar är bredden. Bolaget som började med telefoner, generatorer och turbiner har i dag breddats till även fastigheter, finans, robotar, belysning, kylskåp, medicinsk utrustning, motorer, lokomotiv och kisel.

Det närmaste vi kommer i Sverige är kanske gamla Procordia. Här i Sverige känner vi bäst igen dem när det gäller sparräntor. I dag kan vi svenska sparare få en sparränta på cirka 2 procent från GE moneybank.

Affärer har varit oljan i maskineriet. Den mest spektakulär affären kanske ändå är när de 2002 köpte resterna av Enron, deras vindsatsning som blev en del av bolagets energiverksamhet. I dag är bolaget 6:a i USA när det gäller värde och 14e plats i lönsamhet. Och bland rader av nomineringar har de bland annat utsetts till de 19e mest innovativa bolaget i världen av tidningen Fast Company. GE-koncernen har cirka 300 000 anställda och verksamhet i cirka 100 länder. I Norden har de i dag 7 000 anställda.

GE är också en stor arbetsgivare i Sverige. Bolaget köpte 2004 Amersham Biosciences (före detta Pharmacia & Upjohn) verksamhet i Uppsala och blev därmed Uppsalas största privata arbetsgivare.

Men  nu siktar vi bussratten mot huvudkontoret: 3135 Easton Turnpike, Fairfield, CT, USA

Vad vill du veta om GE?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord