Att stiga av på botten
Våren 2011 har bjudit mest på surkart. Boräntorna har stigit. Börsen har backat och omvärlden har randats av oro i länder som Egypten, Libyen, Japan, Grekland… Och svenskarna reagerar som räntekramare. Men jag tror det är heltfel! Både privatekonomiskt och börstaktiskt.
Svenska folket sätter just nu rekord i räntesparande. Över 1 500 mdr har vi där. Mest på vanligt bankkonto (1 038 mdr) och en hel del i räntefonder (200 mdr) obligationsfonder (185 mdr) och räntor i blandfonder (150 mdr).
Allt räntesparande motsvarar nu över hälften av alla våra pengar. Som att vi ska använda dem nu på semestern. Men där tänker vi fel. Strikt privatekonomiskt behöver vi absolut inte så mycket i räntor. Utan vi ger bort pengar till räntebanken. Pengar i räntefonder är extra farliga. För de brukar vi glömma bort i 10-talet år.
Majoriteten ska istället undvika räntor, förutom för småpengar. Räntor är ju en uppfinning för att underlätta handel. Räntor har inget med sparande att göra. De ger för lite, utan är bara ett smörjmedel. Ska vi spara så kan vi inte lägga dem i bankvalv (räntor), utan i nävarna på arbetare (aktier och aktiefonder).
Sedan ska bara 1 av 100 sparare ägna sig åt börsshopping, och försöka hitta bottnar. Så många klarar det. Vanliga sparare får istället lägga in en krona då och då. Ska vi pricka börskurvor så får vi mest ont i magen. Det syns. För när börsen pekat nedåt senaste halvåret så har vi slagit rekord i räntor.
Men det är helt fel börstaktik. Det är ju INTE när det är som oroligast det är dags att välja räntor. De som vill spara efter börshumöret ska tänka tvärtom: sälj när börsen går upp och köp när börsen går ned. Så handlar som lyckas bäst i dagliga börsshopping. Vi andra får undvika räntor och lita på att ekonomin växer både 5 och 15 år framöver, även om den gör det ojämt.
Hur använder du räntor?/claes hemberg
… nyss kom japanska industrisiffror. Bästa siffrorna sedan 50-talet…