Bankvärlden gör en Kodak
Filmikonen Kodak, född år 1881, var bland de första att bli digitala. Ändå stänger nu bolaget ned. För de tog aldrig steget på allvar. Och slutet kom tvärt, på bara 3-4 år mötte de sotdöden. Rena skolboken, för den som vill. Vem är nästa Kodak i bankvärlden?
Kodak var pinojärer i den kameravärlden. De experimenterade gärna med tekniken. Folkkameran instamatic kom redan 1963. Även den digitala världen var de bland de absolut första att utforska.
MEN… de hade enormt svårt att få lönsamhet på den. Det var egentligen väldigt konstigt. Rader av japanska bolag gnällde aldrig över lönsamheten. Ändå talade Kodak om exakt samma lönsamhetstal som japanerna. Problemet var Kodaks världsbild. De jämförde fattigkamerorna i digitala världen med den brutalt lönsamma kemiska filmen. I det perspektivet var de digitala kamerorna rena fattiglappar.
Så vad gjorde Kodak? Istället för att hänga på japanska trenden med lägre marginaler, så försökte bolaget hålla fast vid sina egna höga marignaler. Och tillverka dyra digitala. De vägrade samtidigt att släppa greppet om den dyrbara kemiska filmen. Bolaget som gav världen första folkkamera lämnar nu folket och äganar sig åt nischen konstfilm. Höga marginaler, må så vara, men användarna är fasligt lätträknade.
För Kodakfolket må ha sett den digitala tekniken tidigare än de flesta andra, men att verkligen ta den till sig, var att svära i kyrkan. Kemisk film var religionen de aldrig skulle lämna…
Är det inte samma sak vi ser i bankvärlden? Att lämna högmarginalprodukter är att svära på banken. Istället ser vi hårdsäljande sk rådgivare tjäna grova pengar. Och pinsamma produkter i klass med kemisk film fyller hyllorna: Fonder med miljard-avgifter presterar sämre än snittet. Bankkontor utan kontanter. Dyra kortavgifter. Aktieobligationer. Blandfonder…
Sedan har vi förstås de riktiga surkarten: Fruktansvärt dyra pensionslösningar och dessutom inlåsta pensionssparare. Något som både indviden och samhället måste protestera mot. Överlönsamheten närmar sig kanten till ravinen. Även om det är att svära på banken. Politiker, fack och myndigheter talar om det med allt högre stämma.
Och några av de klart största utmanarna i kameravärlden kommer numera inte alls från just kameraforskningen. Utan de är två datortillverkar som gör telefoner och i den tryckt in just kameror. Så heter vår tids mest snabbväxande kameramärken: Iphone och Samsung.
I Tyskland kallas för övrigt mobiltelefon Handy. Det var ett förutseende namn. Det öppnar för alla tolkningar. Den kan vara dator, telefon, kamera eller spel. Du väljer, varje dag.
När tror du ordet bank försvinner? /claes hemberg