Dags för planekonomi?

”Allt jag vill ha är planekonomi”, heter Sara Granér i sin nya bok. Jag fick boken som farsdagspresent. Hennes samhällskritik kan nog många hålla med om. Men det är mest vrede utan idéer.

Sara Granérs kritik är massiv. Hon är emot miljöpolitik, gubbar, kärnkraft, vinster, låga löner i Bangladesh, hetronormer, rasism, riskkapital, vd-bonusar, privatiseringar, Bildt… Och i första anblicken är det lätt att hålla med.

Men boken blir lätt en klagovisa. Mot slutet finns en idé: ”Vi ska inte vara som normen”. Det är ett ställningstagande. Men knappast ett svar. Att inte göra som alla andra låter praktiskt, men hur ska det fungera? Granér lyfter fram fakta som att kvinnor är mindre våldsbenägna, mindre rasistiska mm. Och det borde förstås vara bra förebilder. Men hur tar vi dessa goda tankar till verkligheten?

Granér talar om ”missriktade engagemang”. Och visst kan vi tycka att det märkligt med folk som tillägnar sitt liv islamofobi eller datorspel. Men vad ska vi fokusera på? Jag tycker skolorna i utvecklingsländerna är en nyckelfråga. De lär förändra vår värld. Sedan måste också folk få lägga sitt engagemang på vardagstingen; att välja el, smart kylskåp eller bättre sparränta. Alla kan knappast jobba i FN, vilket tycks vara Granérs motto.

Jag blir ändå nyfiken på Granér. Har författarinnan slutat köpa billiga kläder (från Sydostsien) tackat nej till privat sjukvård och skola för att bara använda vattenel? Då tar Granér ställning. Själv köper jag visst från Sydostasien för jag tror på internationell handel, jag har opererade knät på Sofia Hemmet för 350 kronor och använder grönel. Och väljer konto med lägre skatt.

Sedan uppfattar jag att vi redan lever i en blandekonomi där planekonomin (statens styrning) är påtaglig i vår marknadsekonomi (företagens/konsumentens styrning). Och statens roll växer nu. Det behövs särskilt för spararen mot bankerna. Om Granér gillar det, är osäkert.

/claes hemberg

publicerad
12 november 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram