Facebook bullemi

Facebook-aktien steg första dagen. Men det är inget styrkebesked. Aktien är så stor att den tvångsmatas in i en rad jättefonder. Därför är köpsidan inte baserad på analys, utan ren mekanik. Snart vänder det.

Kring år 2000 var många fonder tvugna att köpa in Ericsson, när den var som dyrast. På samma sätt köpte de Telia några månader senare. Även om förvaltaren inte alls trodde på aktien, så står det i många fonders regelverk att de ska köpa in alla stora aktier.

När sedan aktiern sjönk var samma fonder tvugna att sälja samma aktier, eftersom de inte längre var lika tunga i den jämförelse, som dessa fonder var stadda att följa. Så blev dessa tillfälliga inneaktier en dålig affär i den änden med.

Detta sker nu i Facebook. En rad stora amerikanska fonder, men även globala och svenska fonder tvångsköpare nu Facebookaktien. De behöver en visst kvot om 1-2 procent av portföljen med den nya aktien, oavsett om de tror på den eller inte. Vissa mer specialiserade fonder som teknikfonder ska ofta ha 4-5% Facebook.

Även några hundra privatpersoner handlade Facebook i fredags. Men handeln var trög, både data och affärer var ofta flera minuter försenad. Nasdaq gick på knäna under det massiva intresset. Här i Sverige märkte vi att 1/3 affärer möttes felmeddelande. Eftersom många privatpersoner handlade på felaktiga kurser blev deras köporder, för långt ifrån aktuella kurser, inte godkända.

Snart kommer denna första medvind med stöd av indexfonder att vända för Facebook. När fonderna har köpt klart är fokus inte längre på den uppgjorda köpkvot de ska uppfylla, istället börjar analytiker diskutera dagskursen, förväntningar och prognoser. Och då lär kurserna pressas. OM inte Facebook börjar tjäna pengar på en långt högre nivå än de gjort hittills. OM de lyckas med det är en ren gissningslek. Ännu finns inga tecken på det.

 /claes hemberg

PS.
Jo, jag vet att jag här kritiserar indexfonder, som jag annars hyllar för att de är billiga. Men här har vi verkligen dessa fonders mörkaste baksida. Du som sparar i dem riskerar också att få skräp, som fonden inte kan välja bort. Detta är lågprisfondernas eviga svaghet. Men jag väljer ändå att rekommendera lågprisfonderna. För de är just billiga. Att dessa sedan får en dos Facebook stör dem inte så illa som de låter.

publicerad
19 maj 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram