Flytträtt kräver övervakning

Ska flytträtten inte bara bli en papperstiger, utan fungera i praktiken krävs revolution på pensionsbolag och rådgivare. Flytträtten måste få en tydlig uppförandekod med begränsade flyttider och avgifter. En myndig kontrollör måste sedan hålla branschen stramt koppel. Så att konsumenten blir vinnaren. Därför föreslog jag en pensionsombudsman i mitt svar till regeringen.

Pensionsbolagen vill närmast alla införa flytträtt. Men deras service, avgifter och bemötande gentemot spararna är dessvärre ofta mest klandervärda. Flyttarna är tröga och hemskt dyra. Och detta riskerar direkt att ta död på spararnas redan sköra intresse för frågan. När sparare själva snart kan se över alla sina pengar på riktigt måste de bemötas på spararnas villkor.

För att verkligen fånga spararnas åsikter lät jag Sifo intervjua konsumenterna. Och spararnas åsikter är tydliga. De vill ha snabba och billiga flyttar. Och det handlar inte bara om orimligt höga krav, utan naturlig krav. Ska sparare enagagera sig kräver de också seriös och modernt service. Det vill säga snabbt och billigt.

Spararna vill se flyttar på 6,7 dagar, enligt Sifo. (snittet i branschen är 4-5 månader)

Spararna vill se maximal flyttavgift på 81,50 kronor, enligt Sifo. (snittet i branschen är + 5000 kr)

Enormt höga krav eller rentav upp i det blå, kan pensionsbolagen tycka. Men för den moderna konsumenten är snabba svar, snabb service och till låga priser närmast självklart. Annars tappar dagens moderna konsument direkt intresse. Så vill samhället engagera oss att bry oss om våra pensioner så måste också rätten främst vara på spararnas sida. Vi kan inte bygga ett pensionsystem som bygger på pensionsbolagens sirap i maskineriet. Även rådgivarna måste få långt hårdare koppel och varför inte munnkorg.

Ska flytträtten inte bli en papperstiger, utan fungera i praktiken så måste bolagen tvingas att byta perspektiv. Det går inte att erbjuda flyttar på 6 månader för ofta 10 000-tals kronor. Här krävs tydliga regler för flytträtten, och en myndig roll att bevaka spararnas intressen: en pensionsombudsman.

Nej, jag söker härmed inte ett nytt jobb, som pensionsombudsman. Även om det låter som ett viktigt jobb.

Vad väntar du dig av flytträtten?/claes hemberg

publicerad
5 mars 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram