Gå direkt till textinnehållet

Flytträtt kräver övervakning

Ska flytträtten inte bara bli en papperstiger, utan fungera i praktiken krävs revolution på pensionsbolag och rådgivare. Flytträtten måste få en tydlig uppförandekod med begränsade flyttider och avgifter. En myndig kontrollör måste sedan hålla branschen stramt koppel. Så att konsumenten blir vinnaren. Därför föreslog jag en pensionsombudsman i mitt svar till regeringen.

Pensionsbolagen vill närmast alla införa flytträtt. Men deras service, avgifter och bemötande gentemot spararna är dessvärre ofta mest klandervärda. Flyttarna är tröga och hemskt dyra. Och detta riskerar direkt att ta död på spararnas redan sköra intresse för frågan. När sparare själva snart kan se över alla sina pengar på riktigt måste de bemötas på spararnas villkor.

För att verkligen fånga spararnas åsikter lät jag Sifo intervjua konsumenterna. Och spararnas åsikter är tydliga. De vill ha snabba och billiga flyttar. Och det handlar inte bara om orimligt höga krav, utan naturlig krav. Ska sparare enagagera sig kräver de också seriös och modernt service. Det vill säga snabbt och billigt.

Spararna vill se flyttar på 6,7 dagar, enligt Sifo. (snittet i branschen är 4-5 månader)

Spararna vill se maximal flyttavgift på 81,50 kronor, enligt Sifo. (snittet i branschen är + 5000 kr)

Enormt höga krav eller rentav upp i det blå, kan pensionsbolagen tycka. Men för den moderna konsumenten är snabba svar, snabb service och till låga priser närmast självklart. Annars tappar dagens moderna konsument direkt intresse. Så vill samhället engagera oss att bry oss om våra pensioner så måste också rätten främst vara på spararnas sida. Vi kan inte bygga ett pensionsystem som bygger på pensionsbolagens sirap i maskineriet. Även rådgivarna måste få långt hårdare koppel och varför inte munnkorg.

Ska flytträtten inte bli en papperstiger, utan fungera i praktiken så måste bolagen tvingas att byta perspektiv. Det går inte att erbjuda flyttar på 6 månader för ofta 10 000-tals kronor. Här krävs tydliga regler för flytträtten, och en myndig roll att bevaka spararnas intressen: en pensionsombudsman.

Nej, jag söker härmed inte ett nytt jobb, som pensionsombudsman. Även om det låter som ett viktigt jobb.

Vad väntar du dig av flytträtten?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord