Gå direkt till textinnehållet

Fondspararna bromsar tyvärr

FONDÅRET 2010: Majoriteten av fondspararna har bromsat år 2010. Men var fjärde är mer optimistisk än tidigare.  Ordet ”oro” fångar väl majoriteten av fondspararna 2010. Bland- och obligationsfonder har aldrig lockat så mycket pengar som i år. Tvärt om har svaga hedgefonder och korta räntefonder aldrig förlorat så mycket pengar som senaste året. Men så finns optimistiska sparare också: bland aktiefonderna har de små tillväxtfonderna aldrig lockat så mycket pengar. Samma sak med Indien. Och vi har även sålt en särskild region – Europafonder. Tillhör du inte räntekramarna, så kan du i alla fall varna din granne för räntorna, som kostar mycket och ger lite!

Årets vanligaste fondval: Två gamla räntetunga fondtyper har i år 2010 tagit det mesta rampljuset. Blandfonder brukar vanliga år locka sådär 5-6 mdr. I år är siffan fem gånger högre eller 32 mdr. Hittills. Även obligationsfonder har gjort samma hiskliga resa: plus 25 mdr på bara ett år.

Blandfonder brukar sparare välja när de ”inte vet bättre”. Ett slags inget-val. Greklandskrisen fick sparare att reagera så. Men detta är fonder med åtdragen handbroms. Dessvärre inser få sparare att de här betalar väldigt mycket inte får så mycket. Att själv skapa en egen bland-fond; hälften räntor och hälften aktiefond, är mycket billigare och ger också sparare bättre insyn. Nu blir det mest dimridåer som en bland-säljare tjänar mest på.

Obligationsfonderna är däremot två olika. Dels de gamla obligationsfonderna med långräntor, som lider när räntan stiger – som nu. Så sälj dem, säger skolboken. Den kategori som lockat mer i år är däremot företagsobligationsfonder, kopplade till företagens behov av lån. Dessa kan vi kanske vänta oss 4-5 procent av. Och lockas inte av förra årets supersiffror. De är tror jag inte på för framtiden.

Fondförlorarna 2010 är omvänt två fondtyper som inte givit så mycket. Hedgefonder och korta räntefonder har aldrig sett så mycket pengar gå ut genom dörren. Hittills -5 respektive -10 mdr. Vilket inte är konstigt när dessa givit så svag återbäring.

Optimisterna finns dock också. 20-30 procent av spararna väljer aktioefonder i tron på en ekonomisk återhämtning. Alla aktiefonder tillsammans har i år lockat 15 mdr. Det är ett normalår. Men valen är radikalt nytänkande. Aldrig har så mycket pengar gått till nyare och mindre fondregioner; Övriga tillväxtregioner sålde bäst. En annan ny vinnare är Indien, efter bra siffror senaste året. Även breda Asienfonder har lockat som aldrig förr. Men lägg nu inte alla pengar där. Tillväxten finns i flera länder. Och även inom aktiefonderna finns de som tappar pengar. Europafonderna har i år dränerats på 10% av kapitalet eller 5 mdr.

Mer om aktiefonder snart här på bloggen! Hur siktar du framåt 2011? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord