Gå direkt till textinnehållet

Glöm 65-årig pension

Glöm gamla 65-strecket för pension, det säger politikerna och inför nu en glidande pensionsålder och den höjs till 66 år redan om 5 år.
I dag går 8 av 10 i pension vid 65 eller tidigare. Politikerna och myndigheterna har haft 65 år som ett mantra alldeles för länge. Nu kommer uppvaknandet. Staten vill nu peka med hela handen.

Pensionsåldern höjs redan om fem år till 66 års ålder. Och redan om tio år höjs den till 67 år.

DIN NYA glidande pensionsålder (riktålder)
2019 höjs pensionsåldern 66 år
2024 blir pensionsåldern 67 år
2035 blir pensionsåldern 68 år

Att flytta fram pensionen 1 år är inget kängurukliv, men ändå omskakande för de som trodde att staten skulle garantera oss en pension vid 65. Så fungerar det förstås inte när vi blir allt äldre. Arbetslivet måste sedan också justeras så att vi orkar jobba lite till.

Politikerna vill gärna kalla den nya pensionsåldern för ”riktålder”, för att andas en slags valfrihet, men den lär i folkmun ändå fortsätta kallas pensionsålder. Visst talar vi nu om en glidande pensionsålder. Men kalla det riktålder låter väl mycket facksvenska.

Samtidigt höjs första dagen för att kunna ta ut statlig pension. Redan år 2019 höjs detta datum till 63 år och lär sedan även den höjas till 64 år 2024 och 65 år 2035.

Dessutom lovar dagens utredning att vi ska ha rätt att arbeta till 69 år och en bred satsning på en helt ny portal för pensionsinformation. Enklare att vårda och byta sitt pensionssparande låter det som.

 

Vad säger du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord