Glöm 65-årig pension

Glöm gamla 65-strecket för pension, det säger politikerna och inför nu en glidande pensionsålder och den höjs till 66 år redan om 5 år.
 

Idag går 8 av 10 i pension vid 65 eller tidigare. Politikerna och myndigheterna har haft 65 år som ett mantra alldeles för länge. Nu kommer uppvaknandet. Staten vill nu peka med hela handen.

Pensionsåldern höjs redan om fem år till 66 års ålder. Och redan om tio år höjs den till 67 år.

DIN NYA glidande pensionsålder (riktålder)
2019 höjs pensionsåldern 66 år
2024 blir pensionsåldern 67 år
2035 blir pensionsåldern 68 år

Att flytta fram pensionen 1 år är inget kängurukliv, men ändå omskakande för de som trodde att staten skulle garantera oss en pension vid 65. Så fungerar det förstås inte när vi blir allt äldre. Arbetslivet måste sedan också justeras så att vi orkar jobba lite till.

Politikerna vill gärna kalla den nya pensionsåldern för ”riktålder”, för att andas en slags valfrihet, men den lär i folkmun ändå fortsätta kallas pensionsålder. Visst talar vi nu om en glidande pensionsålder. Men kalla det riktålder låter väl mycket facksvenska.

Samtidigt höjs första dagen för att kunna ta ut statlig pension. Redan år 2019 höjs detta datum till 63 år och lär sedan även den höjas till 64 år 2024 och 65 år 2035.

Dessutom lovar dagens utredning att vi ska ha rätt att arbeta till 69 år och en bred satsning på en helt ny portal för pensionsinformation. Enklare att vårda och byta sitt pensionssparande låter det som.

 

Vad säger du?/Claes Hemberg

publicerad
9 april 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram