Gå direkt till textinnehållet

Gör en CG XVI!

(55+) Allt fler gör som Carl Gustav XVI och 65+jobbar. Jobb efter 65 borde bli en valfråga 2014. Privatekonomiskt och samhällsekonomiskt är den glödhet. Alla utan politikerna tycks vilja se i det. De är en känslig valfråga heter det. (De kan förlora röster snarare än vinna) Men vad vore värre än att inte ta tag i den känsliga frågan.

 Ska vi alla dö på vår post?

Varje jobbår efter fyllda 65 ger 9% extra pension. Det låter bra. Men pensionerna lär bli långt mer knapra än vi inser. Därför är 9% extra på mycket litet, plötsligt inte så mycket att hurra för. Utan ska vi få en lön vi känner igen, så måste vi jobba väldigt många år extra.

Den statliga pensionen kan snart vara bara 45% av slutlönen. Det ska inte förvåna någon. 9% av detta som extra peng för varje extra jobbår är då plötsligt bara 5%-enheter av slutlönen per arbetat år.

Den enkla matematiken säger oss att vi måste jobba mer än 10 år extra för att få vår slutlön också i pension.

Så frågan kanske inte alls om vi vill jobba efter 65, utan snarare hur många klarar att arbeta till 75. Och hur ska vi klar samhället där några kan och vill jobba till 75. Och andra klarar knappt att jobba till 60. Är inte detta en valfråga? Många vill säkert jobba av pur intresse och inte minst socialt. Men alla kan inte. Och hur tar vi hand om våra egna pengar under tiden. Ligger de bara på hög, eller låter vi även jobba extra efter 65?

Allt fler lär drömma eller mardrömma om att att dö på vår post!

Hur många år vill du 65+jobba?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord