Gå direkt till textinnehållet

Gruvor duckar debatt

Krisande gruvbolag bjuds in till debatt i Studio Ett, men vägrar att delta. Det är alarmerande och borde väcka fler krav på granskning.

Och trycket från de små aktieägarna är påtagligt. Hittills har över 8 miljoner röster lämnat in krav på att Northlands verksamhet 2012 ska granska i sömmarna av den oberoende granskaren Lars Milberg. Det kommer fortfarande in brev varje dag. Hur många krav är på väg?

 

Under måndagen gick ytterligare en gruva i väggen. Nordic Mines begärde rekonstruktion och kursen föll handlöst liksom när verkligheten kom ikapp gruvbolaget Northland Resources i januari. Nordic Mines har trots allt varnat för att de inte håller budgeten, medan Northland hör skenet uppe till domedagen 24 januari.

 

Då är det inte konstigt att riksmedier vill diskutera vad som hänt. Under tisdagen bjöd landets kanske mest erkända samhällsmagasin Studio Ett in till debatt om gruvkrisen och gruvbolagens ansvar. Men varken aktuella Nordic Mines eller Northland Resources ville delta. Anmärkningsvärt. Oansvarigt och Illavarslande, tänker jag.

Debatten i Studio ETT http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5586984

 

Utgångspunkten var uppgången för nya svenska gruvor sedan 7-8 år tillbaka. Och den kris vi sett i så många gruvor. Det låter som upplagt för gruvorna att förklara sig. Det är just detta jag vänt mig mot och påkallat uppropet för en oberoende granskningsman i Northland.

UPPROPET för granskning av Northland 2012 http://bit.ly/17xE6uC

 

Hur många till röster med krav på en granskning av Northland är på väg in?

/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord