Gå direkt till textinnehållet

Japan skakar vidare

Japanska börsen är upp över 40% i år.  Den har nu fallit 7%+3% på bara två dagar, men uppgången kan återvända, men den blir mycket ojämn och känslig, säger David Kallus är amerikansk hedgefond förvaltare, över en kopp kaffe.

 

Japanska ekonomin genomgår nu en omdaning. Billigare valuta ska hjälpa den exportberoende ekonomin att sälja mer. Hittills har det fungerat och börsen har på kort tid nått högsta punkten på många år. Sista två dagarna har börsen nu fallet 7 procent och i dag 3 procent. Men det är köpläge menar Kallus. För börsen hämtar sig, menar han.

Valutan är han lika bestämd kring. ”Att blanka yen” är en av tiden enklaste val, säger David Kallus. Mr Kallus har en ovanligt nära relation tilll Japan för att vara amerikansk förvaltare. Hans fru är japanska.

 

 

 

Den japanska valutan ska ned ytterligare 30% väntar sig Kallus. Det behövs för att valutan verkligen ska få den positiva ekonomiska effekt som politikerna eftersträvar.

Och stimulanserna verkar japanerna vara eniga om. Även om ett nyval väntas i sommar ser Kallus inga verkliga stopp på den japanska utvecklingen. Billigare yen kommer sätta fart på japanska ekonomin.

 

Frågan är bara vad omvärlden gör. Korea och Kina är stora handelspartners och konkurrenter. En fejd mellan Kina och Japan kring några japanska öar tror han kan bli en förlösande faktor. Det kan snabbt stoppa affärerna mellan länderna och det skulle snabbt sätta stopp för den japanska börsuppgången. Det skulle även sätta käppar i hjulen för kineserna själva. En sådan fejd mellan Kina och Japan skulle sannolikt sänka det ekonomiska humöret över hela jordklotet.

 

Andra stopp i den japanska rusningen kan vara inställda reformer. Politikerna har lovat avgörande reformer i förvaltningen för att öka dynamiken i näringslivet och ekonomin. Men det har Kallus inte mycket för. Han tror inte på några reformer alls. Japanerna vill inte förändras.

Mitt råd: Undvik Japan. Experimentet kan lyckas. Jag hoppas det. Men jag vågra inte lägga några sparpengar där. Utan hela världens ekonomi med 10% Japan är tillräckligt spännande ändå.

/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord