Gå direkt till textinnehållet

Lägre bundna räntor en synvilla

Räntan stiger, samtidigt sänks de bunda räntorna. Men gå inte på det löftet. Det finns billigare sätt att skydda sig. Och sparar du räntor så är det bara att inse att räntan blir inte så hög som under fornstora dagar. Räntan höjs visserligen i dag, men sedan blir den inte så mycket högre, erkänner nu riksbanken. Istället för en bolånetränta som toppar på 5-6 procent kan den istället kulminera på 4-5 procent.

Men skräms inte av att boräntan kan nå 4-5%. Den höga nivån varar bara några månader. Och det finns bra sätt att skydda sig, om du har en känslig plånbok. 1) Men bind dig INTE vid en bank. Det kostar ofta hemskt dyrt och är svårt att ta sig ur. Trots att bankerna nu lovar billigare bundna lån. Men det är inte av snällhet, utan pga av lägre prognoser. 2) Det är mycket billigare att spara undan till en egen stötdämpare. Börja redan nu med kanske 500 kronor per månad. Höj till 750 kronor vid årsskiftet och till 1 000 nästa halvårsskifte. Öka på när du vill och du har ett bra ränteskydd att luta dig mot. Spara dem på bankkonto eller i företagsobligationsfonder http://korturl.se/nodx . Och notera att få bankanställda själva väljer bunden ränta. Däremot är ”bind dig” ett vanligt råd. För självklart vill banken att spararna ska binda sig till en bank. Men att var trofast mot sig själv, brukar löna sig bättre.

Och ledsnar du nu över att ditt räntesparande inte växer, så fråga dig om det inte finns bättre sparande istället. Företagsobligationsfonder kan vara ett alternativ på 1-2 års sikt http://korturl.se/nodx . Sparar du längre än 3 år skulle jag minst välja globalfonder http://korturl.se/nmpx . Sedan finns förstås ännu mer växande fonder på längre sikt, men då svänger det också mer/c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord