Miljardfråga granskas äntligen

Vår största miljardindustri ska nu granskas. Det gäller våra pensionsval. För: Vet vi tillräckligt och väljer vi rätt? Det är några frågor som Riksrevisionen nu ska granska. Kanske får vi äntligen ett icke-politiskt svar.

 

Pensioner är egentligen busenkelt; Spara undan pengar,  låt det växa och använd pengarna i en jämn takt.

Men enormt stora pengabelopp lockar till sig aktörer som inte alltid står på spararnas sida. Utan maktgiriga personer och organisationer använder som trampolin för sina egna syften. Politiker uttala sig. Banker och försäkringsmäklare ger dyra råd. Myndigheter och verk vill ta ansvar säger de. Organisationer vill företräda deras intressen heter det. Alla vill ha en del av kakan. Och snart så har svenska sparare vare sig verktyg eller makt över sina egna pengar.

Nu ska den förhoppningsvis mest ickepolitiska av alla; Riksrevisionen bita tag i mångmiljardfrågan. Och är det några som jag väntar mig kan ge en fullständigt oberoende bedömning av så är det just Riksrevisionen. De kan förhoppningsvis ställa sig utan för de traditionella maktsfärerna.

Eftersom många sparare är fullständigt passiva och utan att ifrågasätta köper dyra tjänster med svag avkastning, så är granskningen mer än välkommen. Men frågan är om Riksrevisionen lyckas se igenom alla dimridåer av tradition, ”vi tar ansvar” och höga avgifter.

Spararen måste kunna förvänta sig långt enklare och billigare verktyg och prognoser. Spararna kommer aldrig veta exakt vad de får ut. Men med bättre redskap och inblick kan spararna få känsla för framtiden, få trygghet, och så undvika dyra råd och svag avkastning, som tyvärr är väldigt vanligt idag.

Om 8 månader ska svaret och kritiken vara klar.

Vad tycker du att Riksrevisionen borde granska?/ Claes Hemberg

publicerad
8 oktober 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram