Gå direkt till textinnehållet

Nä för Nokia

(AKTIER) Nokia har sedan finanskrisen fortsatt att falla. Spararna har också lämnat den, till nu. De första köpen har börjat att märkas och jag förstår inte varför. ”Nä, det är Farmormobil!”, säger de unga jag talar med. 

Sedan finanskrisen är Stockholmsbörsen upp 97%. Ja, det är ganska exakt tre år sedan som börsen bottnat ur och började att stiga igen. Vi minns våren 2009 med alla nödbedda bolag och den tålmodiga väntan på återhämtning. Och det har betalat sig bra. Börsen står nu dubbelt så högt.

3 ÅR: Nokia -73%, Stocholmsbörsen +97%

 

Men det gäller långt ifrån alla aktier. En gammal folkaktie som levt mest i skuggarna dessa år är Nokia. För samtidigt som finanskrisen sköljde över världen så drabbades Nokia av en egen kris; smarta telefoner. Det som konsumenterna älskar är ofta monopolistens fall. Så ockå nu:

Sedan finanskrisen har Nokia-aktien fallit 73%. Den har pendlat kring nere kring 33-34 kronor senaste månaden. Och det är exakt samma aktie som för 12 år sedan, på it-erans höjdpunkt kostade 535 kronor. Ja, det är ofattbart att en sådan juvel kunnat falla 97%.

Men för unga är det självklart. När jag frågar min yngre vänner som står för framtidens konsumtion: Så vet de knappt inte vad Nokia är. ”Kanske något som farmor har”. Det är en rejäl säljrek, i mina öron. De unga väljer hellre såväl koreanska som amerikanska mobiler. Även proffsanalytikerna verkar skeptiska: https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=211966

Varför köper/säljer du Nokia? /claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord