Gå direkt till textinnehållet

Ny energi väcktes inte

I skuggan av kärnkraftskrisen i Japan så har några få energibolag fått ett uppsving. Men hela branschen lockar få. De toppade hösten 2007 och tycks sova vidare.

När forna vicepresidenten Al Gore turnéerade med sin bok och talade om koldioxihot så växte värdet på de altnernativa energibolagen till himlen. De toppade någon gång hösten 2007. Men knäcktes av finanskrisen har sedan dess inte kommit tillbaka. Anders Wijkman försöker senaste i morgonens DN att ropa vargen kommer,…men intresset är svagt.

Jag blev själv lockad då sommaren 2007. Det är så lätt att se det goda i vinkraften och i solen. Men finns det någon affär i det? Självklart kommer vi att en dag behöva dessa källor. Men stora frågan är när. Inte ens när Japan nu krisat under kärnkraftshotet så märktes det nämnvärt i de så kallade Ny energi-fonderna. De gick upp 3-5% förra veckan.

Vindkraft, vågkraft och solkraft… ger för lite säger kritikerna. Vinden är dessutom ojämn, solkraften dyr säger experter. Invändningarna har radats upp senaste åren och ännu tycks det vara allt för få som lockas av dessa alternativ. Först när olja, kol och andra basenergislag blir riktigt dyra lär vindkraften och solkraften blomma ut på riktigt. Frågan är hur dyr måste de gamla energikällorna bli? Olja för 200 dollar? Det låter dyrt. Andra hävdar att även det är billigt…

Här fonderna: https://www.avanza.se/aza/fonder/jamforfonder.jsp?historyType=9&orderbooks=75252&orderbooks=96447&orderbooks=117405&orderbooks=30788&orderbooks=142209&orderbooks=547&orderbooks=86287&action=add&company=&category=&subcategory=Alla+underkategorier&type=TRADEABLE&searchWord=

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord