Gå direkt till textinnehållet

Olika besked om nya kontot

Olika banker presenterar nya kontot mycket sätt. Några säger ingenting. Alla är inte klara att öppna. Andra kan bara öppna på kontor. Många kräver rådgivning, för att öppna kontot. Konstigt, tycker jag. Det låter i mina öron mer som försäljning.

 

Det blev inga krångliga avgifter på nya investerarsparkontot. Finansmarknadsministers Peter Normans möte med bankerna före jul verkar ha haft effekt. Däremot är det svårt att öppna konto, på många banker. De kräver rådgvning. Konstigt, att en bank kräver rådgivning tycker jag. Borde det inte vara tvärt om, om någon ska kunna kräva…

Endast Nordea av storbankerna erbjuder att öppna konto på nätet. Alla andra hänvisar till kontoren. Handelsbanken är de enda som ännu inte klara med kontot för att låta sparare öppna. Och det kan ta flera veckor.

Tre banker klarar att öppna konto direkt på nätet. Skandiabanken erbjuder dessutom gratis courtage på aktiehandel första månaden.

SEB: Går inte att öppna på nätet. Du måste få rådgivning först. Vanliga fondutbudet gäller. Inga avgifter för kontot och inga nya avgifter på handel.

Swedbank: Går inte att öppna på nätet. Du måste få rådgivning först. Inga fakta om avgifter. Icke kunder når inte fram via telefonväxeln.

Handelsbanken: Inga fakta på nätet. I telefon säger de att kontot inte går att öppna än. På kontor om några dagar. På nätet om några veckor.

Nordea: Inga fakta på nätet. Får svar via telefon: För tillfället bara via kontor. I morgon på nätet.

Avanza Bank: Öppna direkt på nätet. Inga nya avgifter.

Nordnet: Öppna direkt på nätet. Inga nya avgifter.

Skandiabanken: Öppna direkt på nätet. Inga nya avgifter. Inga courtage under januari.

Vad tycker du om servicen?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord