Om Putin plötsligt dör…
Politisk risk i Ryssland är en het fråga för 2 miljoner svenskar, med pengar där. Men hur stort är hotet och vad skulle hända om Putin plötsligt dog i hjärtinfarkt? Ryska börsen kanske faller 30%. Men enskilda politiker är ofta överskattade, diskuterar jag med Robert Eriksson, investerarchef på Lundinbolagen.
När ryska börsen stängde för handel hösten 2008 blev det panik hos många Rysslandsparare. Vi svenskar har ju mycket pengar där, eller hela 40-50 mdr. Det gör Ryssland till svenskarnas största och längsta investering i ett enskild land, utanför Sverige. Men efter en vecka tycktes börserna rulla som normalt igen. Men ännu i dag säger flera bedömare att den okända ryska risken straffar ryska börsen med åtskilliga 10-tals procent. Ryssland är också den av de stora börserna som hämtat sig sämst efter finanskrisen.
Här menar Lundinbolagens Robert Eriksson att de politiska riskerna generellt är mer kortvariga än många inser. I västvärlden både påtaglige ryss-kramare och ryss-skeptiker. Bägge dessa grupper överdriver åt varsina håll, menar Eriksson.
”Rysslandsälskarna tycks inte se några politiska problem alls. Tvärt om verkar Ryssland-skeptikerna bara se politiska och kriminella problem och korruption. Sanningen är någonstans mitt emellan. Och det varierar snabbt och stort.”
Eriksson bedömer istället den politiska risken i Ryssland just nu som den lägsta på länge. Inom ett år väntar nya val. Samma tandem-ledining Putin-Medvedev väntas bli omvalda. Putin verkar nöjd med sin roll. Medvedev tar för sig allt mer och går inte helt i sin företrädares ledband. Tillsammans förberder de snart ett Vinter-OS i Sotji 2014, med ambitionen att slå världen med häpnad. Samtidigt påminns vi då och då om skjutna journalister och fängslade affärsmän.
Den kanske mest extrema politiska överraskning dessa dagar skulle vara om Putin plötsligt dog i hjärtinfarkt. Det kan hända och vilken politisk stödämpare finns då i systemet? Rasar Ryssland samman, blir det inbördes krig?
Men Robert Eriksson ser inga större förändringar. ”Medvedev är i dag en stark och ansedd politiker. Självklart skulle säkert några Putin-nära personer vilja utmana Medvedev. Men det skulle inte störta landet i fördärvet. Medvedev skulle med stor sannolikhet bli den nya ledaren.”
Även om vi här i Sverige inte alltid förstår Ryssland, deras värderingar och ordval, så tycks Ryssland vara just ryskt. Det har sin egen stabilitet. Poltiker är allt en risk. Men jag tror demokrati, kultur och korruption här är mer djupgående dilemman – något för investerare att ta hänsyn till. Sker några politiska överraskningar så överreagerar ofta börserna. Men den verkliga effekten ebbar snart ut. Därför kan politisk risk vara en god köpindikation.
Köper du på politisk risk? /claes hemberg