Gå direkt till textinnehållet

Pensionsdöden här

Garanterad pension låter fantastiskt. Men det finns en stor bubbla i garantierna. Löften måste med alla sannolikhet sänkas. Så innehållslös kan en garanti vara. Och vad väljer vi: Traditionell eller fondförsäkring, det är frågan?

 

Garanterad pension med en årlig tillväxt på säg 6-7% låter ju imponerande bra när räntenivån i samhället rasar mot 1%. Men att hålla på att lova eller ens antyda hög ränta är rena bondfångeriet, när vi nu ser vart det barkar. Traditionella försöker får enorm motvind närmaste åren.

 

Ändå ser vi fulreklam här och där. Det kan stå ”Vi har givit 7 % ränta senast tio åren. Spara hos oss!” Visst säger sådan reklam att de själva väntar sig 7% framöver. Men det är helt vettlöst osant. Ingen traditionell förvaltare väntar sig 7% framöver. Istället försöker en efter en av dem bli av med gamla löften. När hela räntevärlden pressas kan ingen garanti i världen hålla 7 %. För nu har räntevinden vänt.

 

Därför blir jag också förvånad när Folksam och KPA häromdagen angrep PPM-systemet och tyckte det skulle göras om till traditionell försäkring, med argumentet att det varit bäst sista tio åren. Ja, sista 10 åren ja. Men titta på 30 eller 100 år. Nu kommer räntegungan tillbaka och garantin blir väldigt vattnig. Istället kommer sannolikt rader av bolag tvingas sänka sina garantier. Ja, vi har en bubbla i garantierna. För det går inte att åstadkomma 7 eller ens 4 % när räntan är manglad. 2-3% mer rimligt.

 

Är fondförsäkring bättre, där du kan välja aktiefonder? Det beror på hur länga du ska spara. Är du 65 år och vill ta ut din pension inom kort så kan du kanske stå ut med sänkta garantier till 2-3 procent passa dig. Men du kan välja bort den, om räntan känns obekväm. Men är du ung och spara med 2-3 procent är rena pensionsdöden. Då är det bättre att amortera. Eller välja fondförsäkring där du kan ha breda tillväxtfonder. Du måste ha tillväxt på pengarna. Varför ska du annars vänta 20-30 år med att använda dem?

 

Mitt råd:
– Lita inte på garantierna. Övervaka hur just din ränta sänks. Bestäm dig för en smärtgräns.
– Du som ska spara länge behöver antagligen kräva tillväxt (billig tillväxtfond). – Bind inte alla pengar till 55 år. ISK-kontot är bra på 3 års sikt.

 

Hur väljer du i pensionsdjungeln? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord