Gå direkt till textinnehållet

Raketskolan behöver tre viktiga lektioner

Raketer är tjusiga när vi ser att värdet på kontot stiger 1-2-3 gånger på kort tid. Vi kan se det i både aktier och fonder. Men sådana kurser blir enormt sköra och nyanlända ägare kan därför snabbt se värdet halveras. Raketskolan har istället tre lektioner; 1) Köp inte i rusningen. 2) Vänta på en rejäl rekyl om du är köpsugen. 3) Sälj merparten om du är lycklig raketresenär.

 

Fingerprint heter senaste årets raketaktie. Kursen är upp 29 gånger sedan förra sommaren. Det imponerar, glimrar och lockar. Och visst ska vi gratulera de som varit med på resan. Men att nu hoppa på och tro att du ska få sola dig i glansen blir lätt ett hopplöst feltramp. Jag förstår att det enormt lockande. Det ser ut som gratispengar. Visst kan kursen gå ytterligare 10 eller 20 procent. Men när aktien rör sig på de här höga nivåerna, så är balansgången enormt smal och fallhöjden hissnande. En halverad kurs nästa vecka skulle tyvärr inte överraska. Det tror jag inte dina magsyror eller din plånbok är redo för.

Bolaget Fingerprint jobbar med precis som det låter; tumavtryck som identifikation i den elektroniska industrin. Tekniken är spännande och efterfrågad. Vem som ska sälja tekniken lär de däremot bli flera om. Tekniken lär dessutom mötas av bakslag, konkurrens och priskrig. Därför är inte ens en den godaste och mest hjältelika teknik ett självklart köp. Det måste finnas ett vettigt kilopris på den. Och här slår Fingerprint-älskarna slint. Bolaget måste lyckas med allt de tänkt sig i många många år, för att vara värda dagens höga pris. Så måste också handfast teknik måste översättas i framtida siffror och gissningar. Så blir också elementär teknik gissningslek på börsen.

Och kursen ska faktiskt inte ens upp på en viktig order från Microsoft. För många köpare hade hoppats på att Microsoft skulle köpa det svenska bolaget. Så kan ordern till och med räknas som en kursdödare.

Att lägga stora pengar på Fingerprint eller annan aktie, vilken som helst, är som att satsa dina sparpengar på världens nu mest framgångsrika Formel-1-stjärna ska ta hem alla segrare närmaste fem åren. Det är ett enormt högt spel. Föraren är kanske den mest troliga att lyckas, om någon ska lyckas. Men du behöver inte satsa allt på EN segrare. Det är här vi ofta tänker fel. Det räcker med att föraren stukar handen på semestern. Så känsliga är även köp i raketaktier.

 

Här mina personliga och andras erfarenheter av raketaktier:

Raketskolan:

Lektion 1) Köp inte i rusningen: Deras fallhöjd är enorm. På raketnivåer så slår aktiekursen väldigt fort. Du fastnar med ögonen på kursen, får fjärilar ömsom ont i magen. Du blir kursberoende på ett överdrivet sätt. Den som lägger pengar på raketaktier köper nämligen ofta för allt för stora pengar. Pengar som hen inte är beredd att förlora. Nej, slås inte av glansen kring raketaktier. Den känslan stavas girighet.

Lektion 2) Köp lite vid rekyl: Ska du spara i raketaktier så vet vi alla att rekylerna kommer. Optimismen vänds alltid någon gång till överdriven pessimism. Köp när kursen är ned 30-40%. Men köp fortfarande bara med pengar du är beredd att förlora. För raketer kan också gå i backen helt och hållet. Köp vid 3-4 tillfällen så blir färden jämnare.

Lektion 3) Att hoppa av raketer i tid: Har du varit med om en raketresa så är det lätt att köpa mer av samma aktie. Det är vanligaste misstaget. Och då är du snart på lektion 1 igen. Nej, sälj av istället lite då och då. Erkänn att du nått målet. Men sälj inte av rädsla, utan för att det har gått fantastiskt bra. Aktier är inget självändamål, utan det du vill göra med pengarna.

 

Vilka raketer har du i bagaget?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord