Gå direkt till textinnehållet

Råvarubolagen tar nästa steg

RÅVAROR (10) En av världens största stålverk växer vidare. 15 mil från kusten har en hel stad byggts upp kring det 70 år gamla gruvhålet; bolaget CSN.

110 meter hög, tronar stålverkets högsta torn, över staden Volta Rotonda. I ena änden kommer järnpellets från stålverkets egen gruva. Sedan går järnet genom masugnar och stora tråg som rymmer 150 ton flytande järn. Råvaruresans resenärer står bara tiotalet meter bort, smått svedda och känner hettan från den 1 200 grader varma järnbadet. Vi följer järnets väg vidare genom valsar och många andra processer till de skeppas iväg på tågvagnar i form av tunnplåt, stålverkets CSNs storsäljare.

Stålverket är ett utmärkt exempel på hur Brasilien växer och förfinar sitt yrkeskunnande. Stålverket grundades på 40-talet och har sedan dess växt, med inköp och utbyggnad av gruvor, kraftverk, järnväg, hamn och båtar. De har till och med sin egen brandkår på 60 brandmän. Att äga hela flödet handlar om att ha kontroll men också tjäna pengar. Kontrollen är viktig för stålverket är ett löpande band i alla ändar. Och extrapengar finns där också att tjäna för den som har hela flödet. Exempelvis består 5% av stålbolagets intäkter från restprodukter; som används till cement.

Att bolaget gör rätt märks inte minst i aktiekursen på CSN: 361%, mot brasilienbörsens 120% på fem år. Det påminner starkt hur vi i Sverige utgick ifrån vår järnmalm och till slut byggde egna bilar och mobiltelefoner. Vad säger du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord