Sameråd varnar guldägare

Samerådet varnar nu aktieägare i Arctic Gold för att bolaget bryter mot mänskliga rättigheter. Men aktieägarna lär slå antagligen dövörat till. Aktien tillhör en av de bortglömda aktieflopparna.

 

Det är ovanligt att intresseorganisationer vänder sig direkt till aktieägare. Greenpeace har genom åren slagit mot energibolag men annars är budskapen till aktieägare ovanliga. Om fakta är goda eller negativa för bolaget borde ägarna ändå vara intresserade av fler åsikter och perspektiv. Ju mer information desto bättre är ju möjligheterna att förutse framtiden för bolaget.

 

Bolagets Arctic Golds satsning på guld i sälla jaktmarker i fjällnära terräng lockade till en början nya aktieägare. Kursen steg ineldningvis från botten på 8 till 32 kronor. Det såg lovande ut. Men löften har inte infriats och bolagets värde har sedan dess gått i källaren.

 

Sedan noteringen 2009 och toppnoteringen på över 30 kronor har aktievärdet fallit kraftigt. Idag är aktiepriset 1,5 kronor per aktie och kursen är därmed ned över 95% sedan toppen.

 

Att nu Samerådet varnar aktieägarna för att bolagets verksamhet kanske inte överraskar. Konflikten mellan bolagets intressen och rennäringens villkor är uppenbar. Men att Samerådet använder så starka ord som ”bryter mot mänskliga rättigheter” borde väcka aktieägarnas intresse. Men eftersom aktieägarna haft en så enormt tråkig utveckling på sina aktier kan många av dessa redan slagit dövörat till. De följer sannolikt inte längre aktien över huvudtaget.

 

Men den dagen bolaget försöker en livräddning av verksamheten och vill ha in nya färska pengar för nya satsningar, då kan vi hoppas att Samerådet är med i debatten. För först då lär gamla aktieägare vara mer mottagliga för nya fakta och då kan det bli mer riktig debatt om frågorna kring metallutvinning i fjällen och andra känsliga områden.

 

/claes hemberg

 

 

publicerad
7 januari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram