Gå direkt till textinnehållet

Se upp för håven

Flera bolag går nu med kollekthåven för att locka pengar från 10 000-tals aktieägare. Bolagen behöver pengar, säger de. Men långt ifrån alla erbjudanden är bra. Att sälja aktien kan vara ett bättre alternativ.

Redan första riktiga arbetsveckan efter semestrarna så är det sju bolag som vill ha mer pengar av sina ägare. Och många fler bolag lär dyka upp. För det pyr i företagarleden. De klagar på att det är svårt att låna av bankerna. En rad småbolag tycks också sätta i system att dränera sina aktieägare på pengar. Vi sparare behöver kort sagt vara kritiska till våra aktier. Bara för att vi en gång köpt en aktie behöver den inte i dag vara värd vårt förtroende. Att sälja aktien är inte att vara illojal till dig själv. Värre är att äga aktier vi inte tror på.

Några av de nu aktuella bolagen är välkända och några är småttingar. Veckans bolag heter Elanders, Scan Biogas, LBI, Linotech, Scirocco, Kilsta Metall och HQ-bank. Och så kommer flödet av stora och små säkert att fortsätta. Under våren var de ju över 50 stycken. Men vi måste vara hårdnackade mot alla erbjudanden. Långt ifrån alla erbjudanden är bra. Och inget erbjudande är ett måste. Vi kan stå över.

1) Delta inte automatiskt, bara för att du äger aktien.   2) Läs på. Se vad de nya pengarna ska gå till. Tror du på löftena?   3) Har du bättre alternativ, välj det! 4) vill du INTE vara med i erbjudandet  – sälj rätterna. De har ett värde!

Och sist. Lita inte på att din bank säljer rätterna åt dig. Det är inte alltid rätterna går att sälja, i slutet av erbjudandet. Hur gör du? /Claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord