Gå direkt till textinnehållet

Se upp för håven

Flera bolag går nu med kollekthåven för att locka pengar från 10 000-tals aktieägare. Bolagen behöver pengar, säger de. Men långt ifrån alla erbjudanden är bra. Att sälja aktien kan vara ett bättre alternativ.

Redan första riktiga arbetsveckan efter semestrarna så är det sju bolag som vill ha mer pengar av sina ägare. Och många fler bolag lär dyka upp. För det pyr i företagarleden. De klagar på att det är svårt att låna av bankerna. En rad småbolag tycks också sätta i system att dränera sina aktieägare på pengar. Vi sparare behöver kort sagt vara kritiska till våra aktier. Bara för att vi en gång köpt en aktie behöver den inte idag vara värd vårt förtroende. Att sälja aktien är inte att vara illojal till dig själv. Värre är att äga aktier vi inte tror på.

Några av de nu aktuella bolagen är välkända och några är småttingar. Veckans bolag heter Elanders, Scan Biogas, LBI, Linotech, Scirocco, Kilsta Metall och HQ-bank. Och så kommer flödet av stora och små säkert att fortsätta. Under våren var de ju över 50 stycken. Men vi måste vara hårdnackade mot alla erbjudanden. Långt ifrån alla erbjudanden är bra. Och inget erbjudande är ett måste. Vi kan stå över.

1) Delta inte automatiskt, bara för att du äger aktien.   2) Läs på. Se vad de nya pengarna ska gå till. Tror du på löftena?   3) Har du bättre alternativ, välj det! 4) vill du INTE vara med i erbjudandet  – sälj rätterna. De har ett värde!

Och sist. Lita inte på att din bank säljer rätterna åt dig. Det är inte alltid rätterna går att sälja, i slutet av erbjudandet. Hur gör du? /Claes