Sista skattefria gåvan

Skattefria gåvor borde vara hett, så här års. Men det blir nog aldrig någon succé. Förra året var det färre än 1% som agerade. Och i år är nog sista chansen. Växande intresse för kapitalförsäkring och nytt i-konto lär sänka intresset nära noll.

2007 fick svenska aktieägare första gången möjlighet att skänka utdelningar skattefritt till ideella organisationer. Det lät utmärkt, eftersom givaren då kunde ge 40% extra, utan att det kostade henne själv en krona extra. Genom att skänka bort före det att skatten drogs.

Men idén fick aldrig något verkligt fäste. Som mest skänkte 1,5% av svenskarna den vägen 2009, sedan sjönk intresset igen. Det är märkligt lågt eftersom svenskarna får 20-30 mdr i utdelningar. Och vi varje år skänker 5 mdr till välgörenhet. Då borde denna väg vara extra smart.

Men förra året var siffran under 1% och närmaste året väntas den sjunk riktigt nära noll. Främst har ett ökat sparande i kapitalförsäkring bidragit till det lägre intresset.  Sparandet i kapitalförsäkring har på några få år ökat från 30 till 90 mdr. Och där har spararna redan skattefria utdelningar, och vinner därmed inget på att skänka före utdelningen. Just det: före utdelningen måste givaren bestämma sig.

Samtidigt väntas nästa år det nya investerarsparkontot som också ger skattefria utdelningar. Det blir nog spiken i kistan för skattefria gåvor. För därmed väntas än färre betala skatt för sina utdelningar och därmed lär intresset för att skänka utdelningar med argumentet ”skattefritt” tyna bort helt. Skatteverket föreslår ju också att aktiesparande till ett värde under 50 000 kronor ska få flytta över, skattefritt. Det lär gälla 1 miljon svenskar.

Dessutom har ju svenska bankvärlden visat ett märktbart litet intresse för frågan. Tyvärr. För hade banker och försäkringsbolag bara hjälpt spararna lite med administrationen så hade gåvor för miljarder antagligen nått fram.

Vad gör du med utdelningen? /claes hemberg

publicerad
28 mars 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram